Drsný útok kosatky na žraloka může mít hlubší význam. Vědci viní změnu ekosystému

Záběry drsného útoku kosatky, která během chvíle zabila velkého bílého žraloka, obletěly internet. Video ale podle všeho ukrývá také hlubší poselství. Vědci se totiž domnívají, že atak kosatky na obávaného predátora je důsledkem širších změn v ekosystému oceánů.

Situace z loňského roku zaujala vědce natolik, že ji věnovali samostatnou studii. Útok kosatky (kterou vědci pojmenovali Starboard) byl v rozporu s obecně pozorovaným kooperativním loveckým chováním těchto dravců. Do té doby sice byly zaznamenány případy, kdy kosatky lovily samy, loňský případ byl ale poprvé, kdy si troufla na tento druh žraloka, informuje CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Drsné záběry z Afriky: Kosatka za pár vteřin zabila velkého bílého žraloka

Černobílí kytovci ale mnohem častěji loví ve skupinách a k útoku využívají svou společnou inteligenci a sílu. Podle studie se dříve pozorovaných útoků na velryby účastnilo až šest kosatek a trvaly až dvě hodiny.

„Toto pozorování odhalilo důkazy o osamělém lovu nejméně jedné kosatky, což zpochybňuje konvenční kooperativní lovecké chování známé v této oblasti,“ uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie a doktorandka z Rhodesovy univerzity Alison Townerová. Neobvyklá byla také rychlost útoku. Starboard totiž 2,5metrového žraloka zabil během dvou minut.

„Jedná se o převratné poznatky o dravém chování tohoto druhu,“ zmínila Townerová. Ulovení žraloka osamělou kosatkou podle ní může souviset s širšími změnami a vývojem ekosystému v oceánech. „Je jasné, že lidské aktivity, jako je způsobení změny klimatu a průmyslový rybolov, zatěžují naše oceány. Pro plné pochopení této dynamiky je nezbytný další výzkum a financování,“ řekla Townerová.

Jedním z vysvětlení situace může být fakt, že ulovený predátor byl poměrně malý. Nejdelší změřený velký bílý žralok měřil 6,4 metru. Studie však zároveň naznačuje, že neobvyklá rychlost útoku může souviset se stresem kosatky z lovení v blízkosti pobřeží, kde se hojně vyskytuje člověk.

Podle zjištění vědců „operují“ u pobřeží Jihoafrické republiky dvě kosatky, které společně zabily už několik žraloků bílých. Jejich játra jsou totiž velmi bohatá na živiny. Podle vědců ale mají útoky těchto dvou mořských savců negativní vliv na místní populaci tohoto druhu žraloků. „Navzdory svému obdivu k těmto predátorům jsem stále více znepokojen ekologickou rovnováhou pobřežních moří,“ uvedl mořský biolog Primo Micarelli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Tagy: