Americké volby byly nedemokratické. Hlasování poštou nesmíme dopustit, myslí si Okamura

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 8.11.2020

Jak hodnotí průběh prezidentských voleb v USA a co bude zvolení Joea Bidena 46. prezidentem znamenat pro Českou republiku, Evropu a svět? O tom v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS diskutovali místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Radek Vondráček zvrat ve výsledcích prezidentských voleb v USA neočekává. Pro Česko se podle něho příliš nezmění a důležitější je pro nás to, jak volby probíhaly. Narážel tak na průtahy při sčítání hlasů. „Bidenovi se podařilo mobilizovat voliče a vytvořit rekord,“ řekl Vondráček v Partii Terezie Tománkové. Myslí si také, že bychom v České republice neměli jít cestou korespondenční volby. K masivnímu falšování hlasů ale podle něho nedošlo.

Naproti tomu Tomio Okamura si myslí, že americké volby ukázaly velký chaos a USA ztratily pověst země, která kárá ostatní v tom, co je demokracie a co ne. „Je nepřijatelné, aby třeba v České republice v jednom kraji byly výsledky sečteny a v jiném ne. Korespondenční volbu je třeba odmítnout,“ řekl. Podle něho tento způsob volby znevěrohodňuje systém demokracie. USA tak nemohou být mentorem toho, kdo se chová demokraticky a kdo ne. O definitivním výsledku prý rozhodnou advokáti a soudci.

Vondráček tento pohled odmítá. Myslí si, že americká demokracie je robustní a systém to podle něho ustojí. Sám prý favorita neměl. Místopředseda Poslanecké sněmovny se rovněž vyjádřil k neochotě Donalda Trumpa uznat porážku. „Míru důstojnosti si určuje každý sám,“ řekl Radek Vondráček. Chválil ho ale za úspěšnou politiku na Středním východě. „Uvidíme, co jeho nástupce. Trump nezavlekl USA do nové války,“ dodal. Joe Biden je podle Vondráčka politický profesionál.

Okamura se pozastavil nad tím, že Donalda Trumpa během televizního projevu vypnuli. „To je nemyslitelné, to mě zarazilo. Média nemají určovat, co je pravda a co ne, od toho je soud,“ řekl. K výsledkům voleb se prý Okamura vyjádří, až budou vyhlášeny oficiální výsledky.

Druhou část Partie s Lubomírem Metnarem, Petrem Pavlem a Jiřím Šedivým můžete sledovat ZDE.

Tagy: