Ruský chaos Ukrajinci snadno využijí. V Bachmutu dojde ke zlomu, říká americký plukovník

Americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton ve vysílání CNN potvrdil, že Prigožinova vzpoura proti ruskému armádnímu velení představuje pro napadenou Ukrajinu skvělou zprávu. Chaosu v zemi agresora může na bojišti velmi rychle využít.

Co je pro kremelského vůdce Vladimira Putina důvodem k velkým obavám, to pro Ukrajinu znamená nesmírné povzbuzení. Jakmile se v pátek šéf soukromé Vagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin veřejně postavil proti ruskému armádnímu velení, generalita napadené země měla důvod k radosti.

Kyjev totiž může zmatky na straně agresora snadno využít. V rozhovoru pro CNN to řekl americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton.

„Ukrajina se toho může chopit několika různými způsoby,“ mínil Leighton. „Každopádně to pro ni představuje výhodu, které může využít. Například pro Bachmut se to nabízí jako příležitost k velkému bodu zlomu. Významné je i to, že Ukrajinci mohou obsadit území, z nichž byli nyní Rusové nuceni se stáhnout, aby ve vlasti zpacifikovali Prigožinovu vzpouru.“

Leighton ovšem zdůraznil, že ukrajinským generálům do hlav nikdo nevidí. Podle něj jde ale v každém případě o okolnosti, které dění na bojišti bezprostředně ovlivní.

„Myslím, že Ukrajinci se téhle výhody pokusí využít tak rychle, jak to jen bude možné,“ řekl.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina USA Rusko Bachmut Jevgenij Prigožin Cedric Leighton