Brutální vražda kvůli článkům. Politik ubodal novináře, od soudu v Nevadě dostal doživotí

Porota v americkém státě Nevada shledala bývalého demokratického regionálního politika Roberta Tellese vinným z vraždy investigativního novináře Jeffa Germana, který o něm psal kritické články. Porotci následně vyměřili někdejšímu činiteli doživotní vězení s možností propuštění po 20 letech. Telles vinu popřel a porota, která o vině rozhodla jednomyslně po 12 hodinách jednání, odmítla mluvit s médii. Informovaly o tom stanice CNN, BBC nebo agentura AP, podle níž mohl být vyměřený trest ještě přísnější, a to doživotní vězení bez možnosti podmíněného propuštění.

Tělo devětašedesátiletého Germana se našlo před jeho domem v září 2022. Na krku a trupu měl sedm bodných ran, píše BBC. Novinář deníku Las Vegas Review-Journal byl podle agentury Reuters v Las Vegas známý svými reportážemi o korupci na úřadech nebo organizovaném zločinu ve městě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda během taneční zábavy. Svou o 17 let starší milenku místo romantiky Hazdra ubodal nožem

Prokuratura obvinila z jeho vraždy Tellese, jenž podle ní novináře pobodal kvůli článkům, které o něm psal v době, kdy působil jako volený činitel. Týkaly se například obvinění z nevhodného vztahu s podřízenou nebo zodpovědnosti za nepřátelské pracovní prostředí. Telles po jejich publikaci prohrál volby.

„Vzal život člověku, který prostě dělal svou práci,“ prohlásil prokurátor Christopher Hamner v závěrečné řeči dvoutýdenního procesu. Žalobci během něj předložili mimo jiné důkazy v podobě vzorků Tellesovy DNA nalezené pod nehty Germana.

Sedmačtyřicetiletý expolitik vinu popřel a tvrdí, že důkazy proti němu byly nastrčeny v rámci spiknutí kvůli jeho snaze odhalit údajné úplatky ve spojitosti s jistou realitní společností.

Žalobci před soudem uvedli, že se Telles novináři mstil za jeho práci. Jedním z důkazů předložených porotě bylo video z bezpečnostní kamery, na kterém byl před Germanovým domem vidět člověk se slaměným kloboukem a v oranžovém oblečení. Když German vyšel z garáže na dvůr, byl brutálně ubodán. Další video zachytilo, jak člověk v oranžovém oblečení nasedá do SUV, podobného vozu, který využívala Tellesova rodina, napsal zpravodajský web NBC News. Když vyšetřovatelé krátce po vraždě přišli k Tellesovi udělat domovní prohlídku, našli mimo jiné rozstříhaný klobouk, který se podobal tomu z videa. Tellesovo DNA se podle žalobců také našlo za nehty oběti, což Telles označoval za podvrh. Dalším z důkazů byla například textová zpráva od Tellesovy manželky, v níž se jej dotazovala, kde je. Zpráva byla odeslána ve stejnou dobu, kdy se podle bezpečnostních kamer nedaleko novinářova domu nacházelo podezřelé SUV.

Tento případ upozornil na znepokojení ohledně bezpečnosti novinářů, poznamenala CNN. German byl v roce 2022 jediným zabitým novinářem ve Spojených státech, celosvětově v témže roce Výbor na ochranu novinářů (CPJ) zaznamenal násilnou smrt 69 žurnalistů a pracovníků médií. Od roku 1992 bylo v USA podle CPJ zabito 14 novinářů.

V žebříčku týkajícím se bezpečnosti žurnalistů se USA podle indexu světové svobody tisku, který sestavuje mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF), letos propadly o deset míst na 55. příčku, podotkl Reuters. Studie jako důvody uvedla klesající důvěru veřejnosti v média a nepřátelství vůči nim ze strany politiků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před 40 lety uvěznil Fritzl ve sklepě dceru. Žila bez čerstvého vzduchu, několikrát porodila

Tagy: