Před 40 lety uvěznil Fritzl ve sklepě dceru. Žila bez čerstvého vzduchu, několikrát porodila

Sexuální deviant Josef Fritzl by se mohl dostat na svobodu.

Případ Rakušana Josefa Fritzla patří k nejzávažnějším činům zneužívání dětí

Ve středu uplynulo čtyřicet let od chvíle, kdy začalo dlouhé utrpení Elisabeth Fritzlové. Její otec, Josef Fritzl, ji na dlouhých čtyřiadvacet let uvěznil ve sklepě svého domu a pravidelně znásilňoval. Zplodil s ní sedm dětí, jedno z nich zemřelo. Za své činy si teď devětaosmdesátiletý Fritzl odpykává doživotní trest.

Bylo 28. srpna 1984, když Josef Fritzl odsoudil svou tehdy osmnáctiletou dceru k téměř čtvrt století dlouhému uvěznění ve zvukotěsném sklepě, bez slunečního světla a čerstvého vzduchu.

ČTĚTE TAKÉ: Vlastní sestře tlačil hlavu na sporák a vyhrožoval jí smrtí. Napadená Slovenka neváhala jednat

„Nebyla šance, aby kdokoliv cokoliv slyšel. Vchod byl chráněn elektronicky a byl na tajný kód,“ sdělil tehdejší hejtman amstettenského okrsku Hans-Heinz Lenze.

Tři malé místnosti, sprchový kout, záchod, malý vařič a televize. Stropy jen 170 centimetrů vysoké. Fritzl, který si od médií vysloužil přezdívku monstrum z Amstettenu, svoji dceru znásilňoval a ona mu rodila potomky. Tři ze šesti dětí Fritzl vynesl ze sklepa a tvrdil své manželce, že je ztracená dcera nechává za dveřmi domu.

„Celé roky jsem si myslela, že je Elisabeth v moci nějaké sekty a děti u nás odkládá,“ vysvětlila tehdy podle deníku The Sun matka Elizabeth, Rosemarie.

Případ nejhoršího incestu v dějinách Rakouska tehdy vyšel najevo jen díky tomu, že nejstarší z vězněných dětí, tehdy devatenáctiletá Kerstin, upadla do bezvědomí a Fritzl souhlasil s převozem do nemocnice.

Fritzl svých činů lituje

„Během slyšení měl blízko k slzám. Znovu popsal, jak strašné byly jeho činy. Řekl, že je mu neuvěřitelně líto jeho obětí, nejraději by vše, co udělal, odčinil,“ citoval právničku Josefa Fritzla Astrid Wagnerovou deník Sky News.

I když Fritzl dostal v roce 2009 doživotní trest, jeho právnička usiluje o to, aby mohl zbytek života dožít v domově pro seniory. Odvolací soud ve Vídni koncem dubna rozhodl o přeložení Fritzla do běžného vězení. S předčasným propuštěním na svobodu ale dnes devětaosmdesátiletý muž počítat nemůže.

„Opakovaně řekl, že by rád obětoval svůj život, aby vše odčinil, ale to bohužel nemůže. Svými činy se ale zabývá dnem i nocí, neustále má před sebou soudní dokumenty,“ dodala Wagnerová.

Nyní osmapadesátiletá Elisabeth žije v rakouské vesnici pod novou identitou v pestře vymalovaném domě. Jejím šesti přeživším dětem je nyní mezi 22 a 36 lety. Do dnešního dne údajně žijí všichni pohromadě a kvůli prožitému traumatu spí v pokojích s trvale otevřenými dveřmi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Popelář u Klatov měl ve voze znásilňovat mladšího kolegu. Firma o případu mlčela

Tagy:
doživotí incest krimi sklep napadení trestná činnost Josef Fritzl Rakousko trestná činnost, právo a spravedlnost sexuální trestné činy děti vězení Elizabeth Fritzlová