Biden zamíří do Polska. S Bukurešťskou devítkou bude jednat o pomoci Ukrajině

Americký prezident Joe Biden navštíví od 20. do 22. února Polsko, kde se setká se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí takzvané Bukurešťské devítky, mezi nimiž je i Česká republika. Tématem jednání bude mimo jiné pomoc Ukrajině. Informovala o tom v pátek tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu uplyne 24. února rok.

„Prezident Biden vystoupí s projevem před ročním výročím brutální a nevyprovokované ruské invaze na Ukrajinu a bude hovořit o tom, jak Spojené státy sjednotily svět na podporu ukrajinského lidu při obraně jeho svobody a demokracie a jak budeme i nadále stát při ukrajinském lidu tak dlouho, jak bude třeba,“ uvedla mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden vyzdvihl ekonomické oživení. Prezident zklamal, odmítá bránit zájmy USA, říká opozice

S Dudou bude podle ní jednat o bilaterální spolupráci a společných snahách podporovat Ukrajinu a posílit odstrašení ze strany NATO. „Setká se také s vedoucími představiteli Bukurešťské devítky (B9), skupiny našich spojenců na východním křídle NATO, aby znovu potvrdil neochvějnou podporu Spojených států pro bezpečnost aliance,“ uvedla Bidenova mluvčí.

Tagy: