Pavel se setká se Zelenským i Macronem. Kolář prozradil plány nastupujícího prezidenta

Nově zvolený prezident Petr Pavel by se měl krátce po inauguraci setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V plánu je také schůzka s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl Pavlův neoficiální poradce a diplomat Petr Kolář. Pavel se úřadu ujme 9. března.

„Petr Pavel se s prezidentem Volodymyrem Zelenským po inauguraci samozřejmě setká. Měla by to být jedna z prvních zahraničních návštěv, které absolvuje. Tedy poté, co navštíví naše sousedy. Nejdřív proběhne cesta na Slovensko a do Polska. Domlouvá se společná cesta Petra Pavla se Zuzanou Čaputovou do Kyjeva. Mělo by k tomu dojít poměrně brzy,“ prozradil Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel není žádný „jájínek“, říká Kolář. Prozradil také, v čem se zvolený prezident změnil

Neoficiální Pavlův poradce a diplomat promluvil i o dalších zahraničních setkáních, k nimž by v budoucnu mělo dojít. „Vím také, že se ozval pan prezident Macron, který chce s prezidentem Pavlem mluvit. Chtějí se vidět na mnichovské bezpečnostní konferenci. Zahraničně-politických aktivit bude hodně, což je dobře. Česká republika potřebuje, abychom se znovu dostali do váhové kategorie, do níž patříme,“ dodal Kolář.

Pavlova inaugurace proběhne 9. března. Armádní generál ve výslužbě v tento den vystřídá v prezidentské funkci Miloše Zemana. Se Zelenským Pavel již telefonicky hovořil krátce poté, co v druhém kole prezidentské volby porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Zelenskyj ve středu odcestoval do Londýna, kde ho přijal britský premiér Rishi Sunak a král Karel III. Večer se Zelenskyj přesunul do Paříže. Tam se setkal s Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. S Macronem ve čtvrtek ráno přeletěl do Bruselu, kde se zúčastnil mimořádného summitu Evropské unie, vystoupil také v Evropském parlamentu.

Pro ukrajinského prezidenta je návštěva Bruselu vyvrcholením jeho teprve druhé zahraniční cesty od invaze ruských vojsk na Ukrajinu na konci loňského února. Poprvé zavítal koncem prosince do Washingtonu.

Tagy: