Aerolinky stahují Boeingy 737 MAX. Kvůli vypadlému oknu se musí zkontrolovat 171 strojů

Boeing 737-9 MAX

Letadlo za letu ztratilo okno, muselo nouzově přistát

Americký úřad pro letectví nařídil přerušit provoz a zkontrolovat 171 letounů Boeing 737-9. Reaguje na páteční incident letadla, kterému krátce po startu odpadlo okno a malá část trupu.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) dočasně zakázal lety některých strojů Boeing 737 MAX 9, které provozují americké letecké společnosti nebo se pohybují na území USA. Inspekci se podle odhadu úřadu podrobí 171 strojů po celém světě, přičemž kontrola jednoho letounu bude trvat mezi čtyřmi a osmi hodinami. „Naše rozhodování bude i nadále podřízeno bezpečnosti. Spolupracujeme s (americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě) NTSB na vyšetřování letu Alaska Airlines číslo 1282,“ uvedl šéf FAA Mike Whitaker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při honbě za penězi a sledovaností vyskočil z letadla. Youtubera za jeho čin čeká vězení

FAA reaguje na incident, při kterém letadlo na lince z Portlandu do Ontaria v Kalifornii přišlo po startu během stoupání o okno. Na záběrech zveřejněných médii je vidět, jak dovnitř kabiny proudí vzduch dírou v trupu. Kvůli poklesu tlaku v kabině si museli cestující nasadit masky s kyslíkem. Stroj se dostal do výšky skoro 4 900 metrů, poté kvůli nehodě provedl obrat a vrátil se do Portlandu. Podle serveru FlightAware strávil ve vzduchu 19 minut.

NTSB v sobotu na síti X uvedl, že do Oregonu vyslal svůj tým vyšetřovatelů, kteří událost prošetří. Tým je složený z odborníků na struktury, provoz a systémy.

Letouny Boeing 737 MAX se dostaly na černou listinu v roce 2019 po dvou tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii. Výrobce musel dočasně přerušit provoz všech strojů daného typu, do vzduchu se směly vrátit teprve po roce a půl.

Tagy: