USA připomínají Sovětský svaz. Smutné a alarmující, že mají jen tyhle kandidáty, říká expert

Jan Macháček

Macháček k debatě Trump versus Biden

To, že má USA jenom dva seniorní kandidáty na prezidenta – jednaosmdesátiletého Joea Bidena a osmasedmdesátiletého Donalda Trumpa – je podle komentátora Lidových novin Jana Macháčka alarmující. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že to připomíná Sovětský svaz v jeho finální fázi, kde prezidenti umírali jeden po druhém.

„Vidím v tom velké selhání amerického systému. Tamní demokracie měla vždy ambici být příkladem pro svět. A to, že tento systém dokáže vygenerovat jenom dva seniorní kandidáty, považuji za skutečně smutné a alarmující,“ sdělil Macháček.

ČTĚTE TAKÉ: Je krásná, krásná, krásná, opakoval Trump o Swiftové. Čím ho zklamala Kardashianová?

V USA to podle něj v současnosti vypadá jako v Sovětském svazu v 70. a 80. letech, kdy došlo k několika velkolepým pohřbům – po Brežněvovi brzy zemřeli jeho dva nástupci Andropov a Černěnko. „My jsme se tomu tehdy vysmívali, že je to sovětská gerontokracie,“ připomněl.

Macháček dodal, že je smutné, že i přesto, že máme demokracii, tržní ekonomiku a naprosto odlišnou společnost, dokážeme vygenerovat něco podobného. „V politických stranách má zřejmě větší váhu seniorita a ty struktury, které se jednou usadí, jsou daleko méně prostupné,“ poznamenal.

Věk amerických prezidentských kandidátů Joea Bidena a Donalda Trumpa se stal i jedním z hlavních témat samotné předvolební debaty na televizní stanici CNN. Republikánský vyzyvatel tvrdil, že je ve skvělé kondici, a naopak zesměšňoval současného prezidenta. Ten se bránil, že i když je oproti svému soupeři starší, je stále kompetentnější než on.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Tagy:
věk Joe Biden Sovětský svaz Jan Macháček USA prezident Donald Trump Americké volby 2024