Výměnou zajatců prohrál Izrael. Hamás je za hrdiny, ukazuje generál z USA na další problém

Řada z propuštěných palestinských vězňů si na sebe okamžitě navlékla šátky Hamásu.

Příměří, při kterém dochází mezi Hamásem a Izraelem k výměně zajatců a vězňů, je pro židovskou zemi totální prohra. Myslí si to vysloužilý americký generál a analytik CNN Wesley Clark. Podle něj z konfliktu Hamás zatím odchází jako hrdina a může inspirovat libanonský Hizballáh a Írán k další agresi proti Izraeli.

Po sedmi týdnech bojů se Izrael s teroristickým hnutím Hamás dohodl na příměří, které bylo podle agentury Reuters v pondělí prodlouženo o dva dny. Z Gazy se vrací domů izraelské ženy a děti, Tel Aviv zase propouští trestané palestinské vězně. Klid zbraní má vypršet z pondělí na úterý, už teď ale obě strany mluví o tom, že se možná prodlouží.

Současný vývoj událostí je podle amerického generála ve výslužbě Wesleyho Clarka naprostá prohra pro Izrael. Tel Aviv podle něj ustoupil tlaku veřejnosti a zadělává si na průšvih.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael podpořily v ulicích Londýna davy lidí. Policie zadržela dva krajně pravicové extremisty

„Hamás je oddaný myšlence zničení Izraele. Ukázali, že chtějí zajít opravdu daleko. Jsou považováni za existenční hrozbu. Pak se izraelská armáda podívá na sever a uvidí Hizballáh. A sama sebe se zeptá: ‚Když se Hamásu podařilo takhle uniknout, co si asi řekne Hizballáh a co všechno může následovat, pokud se rozhodne jít stejnou cestou jako Hamás?‘,“ uvedl Clark pro CNN.

Hizballáh je proxy armáda Íránu. Jedná se o největší a nejlépe vycvičenou nestátní vojenskou složku na světě. Stejně jako v případě Hamásu je trvalým cílem Hizballáhu zničení Izraele. To všechno v židovské zemi vědí, přesto musí dělat tvrdé kompromisy.

Neustál Izrael tlak?

„Izraelská armáda musí poslouchat politické rozkazy. Je tady patrný velký tlak, který přichází z Washingtonu a také od izraelské veřejnosti: ‚Osvobodťe rukojmí, pak se budeme strachovat tím, co přijde,‘“ myslí si generál ve výslužbě.

Podle něj Hamás všechny tyto tlaky na Izrael vnímá – snad s nimi i počítal – a proto podle Clarka sám nadále vyostřuje situaci. „Hamás to všechno ví, a tak si hraje. Propustili rukojmí, ale jsou připraveni přitlačit, pokud nedostanou přesně, co chtějí. Chtějí více jídla, více paliva. Chtějí, aby mezinárodní společenství i izraelská veřejnost tlačily na vládu, aby zastavila boje,“ domnívá se Clark.

A to přesně se stalo. Už před několika týdny americká CNN upozornila, že pokud Izrael nezakročí proti Hamásu rychle, bude pro něj čím dál těžší udržet si politickou podporu.

„Hamás z toho odchází jako vítěz. Najednou jsou hrdinové arabského světa, alespoň z pohledu Palestinců,“ hodnotí Clark. Příměřím ale boj Izraelců o svou existenci neskončí. Naopak. Dnešní otálení může podle bývalého amerického generála způsobit zítřejší strasti.

„Izrael možná dostane své lidi zpět. Možná ani ne všechny. Izraelská armáda se ale mezitím bude třást a přemýšlet, co přijde příště. A to hlavně v případě, že se Írán dostane k jaderným zbraním,“ uzavřel Clark.

Tagy:
válka Izrael Palestina Hamás rukojmí příměří Wesley Clark