Izrael podpořily v ulicích Londýna davy lidí. Policie zadržela dva krajně pravicové extremisty

Desetitisíce lidí se v neděli sešly v Londýně na pochodu proti antisemitismu v souvislosti s válkou Izraele proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Informovaly o tom světové agentury a stanice BBC News. Policie zadržela dva lidi. O den dříve britskou metropolí prošel rozsáhlý propalestinský pochod, jehož účastníci žádali trvalé příměří v Pásmu Gazy.

Demonstranti v neděli nesli transparenty s nápisy jako „Nulová tolerance pro antisemity“, další měli fotografie rukojmích unesených Hamásem a dalšími islamistickými radikály během jejich krvavého útoku na Izrael ze 7. října. Izrael na masakr odpověděl bombardováním Pásma Gazy a rozsáhlou pozemní vojenskou operací v palestinské oblasti. V současné době platí třetím dnem čtyřdenní příměří mezi oběma stranami konfliktu.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael propustil 39 palestinských vězňů. Netanjahu v Gaze naznačil, že válka bude pokračovat

„Jsem tady, abych podpořil svou židovskou komunitu, a myslím, že se musíme za sebe postavit, protože když se za sebe nepostavíme, kdo to udělá?“ řekl podle agentury Reuters student Avraham El Hay. „Chci, aby tento pochod dosáhl pochopení mezi lidmi, že v této zemi není místo pro rasismus. Všichni jsme si rovni. A je naprosto nepřijatelné, co se právě teď děje Židům,“ prohlásila pracovnice cestovní agentury Kate Worthová.

Londýnská policie obdržela mezi začátkem října a začátkem listopadu hlášení o 554 antisemitských přečinech, což je více než desetinásobný nárůst oproti loňsku, kdy jich ve stejném období evidovala 44. V témže časovém období vzrostl i počet hlášených islamofobních přečinů, a to ze 78 na 220.

Dnešního pochodu proti antisemitismu se podle agentury AP zúčastnil také bývalý britský premiér Boris Johnson nebo britský vrchní rabín Ephraim Mirvis.

Organizátoři pochod označili za největší shromáždění proti antisemitismu v Londýně za celá desetiletí, zúčastnilo se ho podle nich na 60 tisíc lidí. Agentura AP, která podobně jako další agentury původně informovala o tisícovkách účastníků, později aktualizovala svou zprávu, kde psala o desítkách tisíc demonstrujících.

Policie podle agentury Reuters večer odhadla počet lidí na dnešní akci na 50 tisíc, sobotní propalestinské demonstrace se podle ní zúčastnilo asi 45 tisíc lidí. Oba pochody jsou zatím poslední z řady podobných akcí, které se konaly v britské metropoli od začátku současné války mezi Izraelem a Hamásem.

Bývalý šéf krajně pravicové organizace skončil v poutech

Policie v neděli podle agentur na začátku pochodu zatkla krajně pravicového aktivistu Stephena Yaxleyho-Lennona, známého jako Tommy Robinson, který nechtěl místo shromáždění opustit, ačkoliv ho organizátoři demonstrace požádali, aby se jí neúčastnil. Nyní čtyřicetiletý Yaxley-Lennon býval šéfem krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL). Kromě něj zadržela policie také muže, který pronášel protižidovské výroky, když dav opouštěl vládní čtvrť Whitehall, napsala BBC.

V sobotu policie informovala o 18 zadržených, některé z nich podezírá z podněcování k rasové nenávisti. Drtivá většina účastníků propalestinské akce ale protestovala v rámci zákona, uvedla metropolitní policie ve svém prohlášení. Dříve podle agentury AP čelila tlaku vysoce postavených vládních činitelů, aby byla přísnější vůči projevům antisemitismu při protestních akcích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nepoměr při výměně rukojmích za vězně není fér, míní expert. Izrael propustí třikrát víc lidí

Tagy: