Ukrajinci Krym zpět nezískají, řekl analytik. Vysvětlil, proč už Rusko válku nevyhraje

Ukrajinský raketomet MSLR BM-21 „Grad“ v akci

Pavel Havlíček k situaci na ukrajinském bojišti

Rusové už prakticky nemají šanci dotáhnout invazi na Ukrajinu k absolutnímu vítězství. Na bojištích totiž ztratili iniciativu, maximálně se jim podaří udržet dobyté pozice, případně nejbližší okolí. Ukrajinci mají proti nim vysokou morálku a nasazení, zhodnotil aktuální válečnou situaci v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS vojenský analytik Pavel Havlíček. Že by ale Ukrajinci získali zpět poloostrov Krym podle něj není reálné.

„Z ruské strany je jasné, že Rusko nemá žádnou zářnější iniciativu a snahu přebírat kusy ukrajinského teritoria,“ řekl k nynější situaci na Ukrajině Havlíček. Ruské síly se dle jeho slov spíše snaží udržet dobyté oblasti, které můžou mírně rozšiřovat, ale jinak se především brání. A to i přesto, že se boje znovu přesunuly i k druhému největšímu městu Ukrajiny Charkovu. Rusové se jinak převážně drží na svých pozicích.

Boje se aktuálně koncentrují zejména na východě země, tedy na Donbasu, potažmo na jihu v Chersonské oblasti. Tu se Ukrajinci aktuálně snaží získat zpět, a to nejen vojensky. „Můžou nás zde čekat pseudoreferenda, jestli se některá teritoria nepřipojí blíže k Ruské federaci,“ poznamenal expert.

Faktem podle něj zůstává, že ruské šance na vítězství jsou v podstatě nulové. „Já si myslím, že ta šance prakticky neexistuje. Spíše se bavíme o tom, kde se ten konflikt zastaví,“ míní Havlíček. Podle něj záleží na tom, zda Rusové udrží dobytá území před dotírajícími Ukrajinci, kteří na mnoha místech fronty přebírají iniciativu.

Vojáci napadené země jsou nyní ve velmi dobré pozici. Havlíček připomněl, že se jim v posledních týdnech velmi daří. Své síly také zvládají doplňovat bojovníky, které už stihli vycvičit západní vojenští instruktoři. Navíc mají Ukrajinci i nadále velmi vysokou bojovou morálku a nasazení, což ještě umocňují dodávky moderních zbraní ze Západu.

Exploze na Krymu? Není jisté, že šlo o ukrajinskou akci

Ukrajinské výpady a ostřelování Ruskem dobytých území jsou čím dál častější. Důkazem je i ukrajinský poloostrov Krym, který Rusové okupují již od roku 2014. 9. srpna tam explodovala letecká základna. Rusové tvrdili, že nepřišli o žádná vojenská letadla, Ukrajinci hlásili opak. Tvrzení druhé zmíněné strany nakonec potvrdily satelitní snímky, které ukázaly několik zničených strojů.

Kdo za výbuchy stál, zatím není jasné. Rusové tvrdí, že šlo o nehodu, Ukrajinci zase, že šlo o úspěšnou sabotáž. Podle Havlíčka není stoprocentně jisté, že za explozí stáli Ukrajinci. „Důležité je, že ruská vojenská přítomnost na Krymu byla ohrožená,“ řekl vojenský analytik a připomněl, že výbuch vyvolal masivní úprk ruských turistů.

Ukrajinci se netají touhou dostat Krym znovu pod svou kontrolu. Podle Havlíčka je však tento plán možná až příliš ambiciózní. „Pokud se bavíme o znovuzískání kontroly nad Krymem, tak tam jsem skeptický,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS odborník. Ostřelovat ruské pozice není podle něj totéž jako získat fyzicky zpět okupované území a udržet ho.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Krym Rusko Donbas Charkov analytik Pavel Havlíček Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu