Analýza: Lidé chtějí v autech tlačítka a vyhřívané sedačky. Moderní funkce odmítají

Co lidé od výbavy svého auta očekávají? Právě na to se ptá každoroční anketa Future Attribute Demand Study, ze které vyplývá, že lidé chtějí zjevně něco úplně jiného, než jim automobilky nutí.

Automobilky se předhánějí, která nabídne zákazníkům futurističtější funkci, a už nezáleží na tom, zda je užitečná, nebo ne. Většina zákazníků ale o ony pokrokové systémy vůbec nestojí, nemají však možnost volby. V popředí zákaznického zájmu jsou naopak ryze praktické prvky jako vyhřívaná sedadla či parkovací senzory. Američané v průzkumu oslovili 90 tisíc motoristů, kteří si v loňském roce koupili auto, a zeptali se jich, které výbavové prvky by jejich vůz měl obsahovat a které v něm odmítají. Respondenti současně dostali seznam přibližně sta položek, ze kterého vybírali žádané a nežádoucí prvky.

Jen žádné zbytečnosti

Navzdory úporným snahám automobilek i úřadů se ukazuje, že lidé preferují jednoduché prvky, které jim usnadňují každodenní ježdění. V čele žebříčku se umístila vyhřívaná sedadla, následovaná detekcí vozidel v mrtvém úhlu a parkovacími senzory. Dále se mezi nejžádanější funkce dostaly pohon všech kol, udržování v jízdním pruhu, možnost propojení infotainmentu s mobilním telefonem, elektricky ovládané sedadlo spolujezdce, LED světla, ventilovaná sedadla a paměťová funkce nastavení sedadla řidiče.

Jak je vidět, jde o směs praktických, bezpečnostních a komfortních prvků, které se vyznačují jednoduchým ovládáním a investice do nich nedosahuje závratných výšin. Na druhé straně, seznam prvků, které motoristé nejvíce odmítají, je přesně opačný.

Choulostivá data

Nejvíce lidí mělo v průzkumu problém s autonomním řízením a funkcí concierge, která dokáže objednat různé služby přes internetové připojení. Za nimi následují head-up displej s rozšířenou virtuální realitou, umělý zvuk motoru, nakupování přes multimediální systém, využívání biometrických údajů a ovládání gesty.

Nová technika nám často usnadňuje život, zároveň ale může panovat také strach z nepoznaného a obava o ztrátu soukromí. Vždyť používáním biometrických údajů a nakupováním přes internet v autě o sobě prozrazujeme téměř vše.

Pořadí nejžádanějších prvků výbavy podle AutoPacific

Pořadí Druh výbavy Oblíbenost (%)
1. Vyhřívaná sedadla 66
2. Detekce mrtvého úhlu 60
3. Parkovací senzory 55
4. Pohon všech kol 54
5. Udržování v jízdním pruhu 54
6. Připojení mobilního telefonu 52
7. Elektricky ovládané sedadlo 51
8. LED světla 51
9. Ventilovaná sedadla 49
10. Háčky v kufru 47

zdroj: AutoPacific

Nejméně žádaná výbava podle AutoPacific

Pořadí Druh výbavy Nepotřebnost (%)
1. Autonomní řízení 93
2. Concierge servis 93
3. Ovládání gesty 91
4. Používání biometrických prvků 91
5. Umělý zvuk motoru 88
zdroj: AutoPacific

Tagy: