ANALÝZA: Svět je z války unaven, Putin však ne. Rusové na Ukrajině postupují a hlásí úspěchy

Ukrajinští vojáci jsou v těžké defenzivě.

Kyjev potřebuje dostat do armády stovky tisíc nových vojáků

Zprávy z fronty od Ukrajinců jsou čím dál chmurnější. Sám Kyjev přiznává, že je aktuálně v těžké defenzivě a Rusové dosáhli taktického úspěchu. Že je situace špatná, si všímá i americká stanice CNN a poukazuje na to, že Ukrajinci i v nejtěžších chvílích často sršeli optimismem. Ten se nyní vytrácí. Na Ukrajině je znát únava z války. Opotřebení, jen trochu jiné, zažívají i její spojenci. To samé však nelze říci o ruských silách, navzdory masivním ztrátám.

Jak je již známo, kritickým úsekem je dnes severovýchodní hranice u Charkova. Zde v posledním roce vládl víceméně klid, minimálně oproti Donbasu, ale nyní se zde Rusové pokoušejí tlačit na ukrajinskou obranu. A zjevně úspěšně.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové znovu útočí na Charkov: Putin na hranicích chystá nové síly, Ukrajinci se bojí vpádu

„Náš problém je jednoduchý. Nemáme zbraně. Věděli (Rusové), že duben a květen pro nás budou těžké,“ komentoval situaci pro list The Economist ukrajinský generál Vadym Skibitskij.

Rusové zatím podle CNN drží zhruba devět vesnic v okolí Charkova. V ohrožení je město Lypci, které se může ukázat jako klíčové. Pokud se ho Rusové zmocní, mohou snáze svou artilerií odstřelovat Charkov.

CNN hlásí, že pro Ukrajince je současná situace v této oblasti katastrofální. Uvádí dva důvody. Zaprvé přišli o území, které od ruských okupantů před 18 měsíci získali zpět, a zadruhé evidentně selhali v zabezpečení obrany severovýchodní hranice. Tak příliš se soustředili na východ a jihovýchod, až zapomněli na okolí Charkova.

Ruský prezident Vladimir Putin využívá času a iniciativy. O tuhle výhodu by zhruba za měsíc mohl přijít, protože by se Ukrajinci měli začít dostávat k výzbroji a materiálu z posledního amerického balíčku vojenské pomoci. Ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj musí do té doby řešit těžká rozhodnutí. Má jen velmi omezené rezervy, tak který úsek fronty jimi má vyztužit? Co může obětovat?

Únava z války? U Putina nikoliv

Dnešní nápor u Charkova neznamená, že by se Kreml vzdal svého tažení na východě. I zde se jim podle dosavadních zpráv daří postupovat. Ukrajinská města jako Časiv Jar, Kramatorsk či Slavjansk jsou znovu pod těžkou palbou. Rusové mezitím postupují na západ od Avdijivky.

Že se situace pro Ukrajinu nevyvíjí dobře, podtrhuje i jejich rétorika. CNN poukazuje na to, že představitelé Kyjeva jsou čím dál zoufalejší a žádají Západ o co nejrychlejší pomoc. Zelenského administrativa je mezitím kritizována, že Rusové právě postupují takovým tempem. Podle CNN je možné, že ukrajinské velení až příliš věřilo v úspěch poslední protiofenzivy, která nedopadla příliš úspěšně, a zanedbalo obranu hranic.

Kyjev má ale ještě jeden velký problém. Válka na Ukrajině se vleče již třetím rokem a únava se projevuje. Samozřejmě, že nejvíce na samotných Ukrajincích, kteří by nejradši žádné obranné boje  nechtěli. Je to však znát i ve světě. Pozornost se navíc upíná na jiná témata, jako třeba napětí na Blízkém východě, hrozbu Íránu, konflikt mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás, ale je tu také třeba vyčkávající gigant z Číny.

Ukrajinci a západní svět jsou z války jednoduše unavení. Kdo však není, je Vladimir Putin. Jeho původně několikadenní „speciální vojenská operace“ se mu strašlivě zvrhla, ale stále se nechce vzdát svých, na ruské poměry, drobných územních zisků. Především má v záloze stále plno vojáků. Ačkoliv má Rusko masivní ztráty, Putinovi to nevadí. Rusko koneckonců často vítězilo díky své početní převaze. Ta může být rozhodujícím faktorem i nyní.

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Ukrajina Rusko Donbas Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu