Anarchokapitalistka: Nechceme hlasy. Chceme lidem ukázat, že k životu nepotřebují stát

Tereza Urzová

Malé strany před volbami

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS Tereza Urzová ze strany Nevolte Urza.cz uvedla, že motivací, proč uskupení vstupuje do voleb, je, aby lidem ukázalo, že k životu nepotřebují stát. O hlasy voličů prý nestojí.

„Chceme předat myšlenku, že přibývá zákonů, což může vést k totalitě. Zákony přibývají, ale nikdy se neruší,“ podotkla Tereza Urzová.

Stranu Nevolte Urza.cz označila za anarchokapitalistickou. „Je to směr na pomezí ekonomie a filozofie,“ pokračovala. Doplnila, že anarchie je mnohdy spojena s násilím.

„Přestože říkáme, že by stát v různých aspektech nebyl potřeba, nechceme ho rušit násilím. Myslíme si, že je důležité lidem předávat myšlenku, že to jde jinak. Že přijdou na to, že stát nepotřebují vůbec nebo ve větší míře aspektů,“ pokračovala.

V pořadu následně zopakovala, že do Poslanecké sněmovny strana nechce a lidé ji nemají volit. „Nechceme získat hlasy a modlíme se, abychom nezískali ani finance. Nebereme peníze od státu, nechceme přijmout peníze, které nám lidé nedali dobrovolně,“ uzavřela. Sponzorské příspěvky hnutí prý přijímá výhradně od dárců.

Sehnal: Chceme se zastat pracujících

Hosty pořadu 360° Michala Půra byli i předseda strany Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal a předseda hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu Jakub Olbert. Toho mohou lidé znát především jako majitele rebelující restaurace Šeberák, která i přes zákaz během pandemie otevřela. Oba ve vysílání představili své důvody, proč do podzimních voleb vstupují.

„Chceme se zastat všech, kteří pracují a vytvářejí hodnoty. Nyní není čas, aby si opasek utahoval občan, ale stát. Aby zde byla svoboda možnosti vybrat si pojišťovnu, důchodové pojištění nebo soukromé školy,“ podotkl Sehnal s tím, že „mezi sebou máme hledat odpovědné politiky“.

Olbert pak podotkl, že motivací hnutí je ochrana osobních svobod. „To, čeho jsme byli svědky, bylo krájení svobody – a pokračuje to. Chceme lidem ukázat, že my to můžeme změnit. Stačí, když vystoupí jedinec. To oni měnili dějiny,“ uvedl. Hnutí prý chce chránit ústavu a práva.

Mimo jiné má Olbert v plánu postavit zloděje „z vlády a Parlamentu“ před soud a vypořádat se s nimi. Na otázku, zda tímto bodem není hnutí podobné Přísaze Roberta Šlachty, odpověděl jasně. „Šlachta ale nechce zavřít Andreje Babiše, já ano,“ uzavřel.

Tagy:
Andrej Babiš CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna pořady CNN Prima NEWS Robert Šlachta Česko politické strany voliči volební program volby 2021 Jakub Olbert Pavel Sehnal Michal Půr 360° Tereza Urzová Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Občanská demokratická aliance