Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid, tvrdí ministryně Maláčová

PARTIE Terezie Tománkové 7.2.2021

Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid, prohlásila v Partii na CNN Prima NEWS ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Argumentovala třeba tím, že během ní zůstaly otevřené školy. Poslanec ODS Jan Skopeček podle svých slov nevěřil vlastních uším a ministryni vyzval, aby se za svůj výrok okamžitě omluvila.

„Celá země stojí. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid. Žádná jiná situace nám nezastavila fakt, že děti chodily do škol. Cesta, kterou naznačují všichni odborníci, je, abychom dostali lidi na vyšší nemocenskou a neměli problémy,“ prohlásila Maláčová v nedělní Partii v debatě o zvýšení nemocenské.

Její spoluřečník Jan Skopeček v té chvíli jen nevěřícně koukal. „Omluvte se za to, co jste řekla. To je neuvěřitelné. To jste opravdu schopná říct do kamer?“ zeptal se Skopeček.

Maláčová následně uvedla, že tím nijak nechtěla zlehčovat oběti druhé světové války. „Myslím, že pan poslanec se mě snaží načapat v něčem, co tak vůbec nebylo myšleno. Nikdo to nemyslel dehonestačně,“ dodala po skončení pořadu pro CNN Prima NEWS Maláčová.

Příplatek k nemocenské by mohl být podle Maláčové 375 korun denně, ale tak, aby nikdo nedostal víc než dřívější průměrný výdělek. Jinou variantou je růst nemocenské z nynějších 60 procent na 90 procent. Většina členů kabinetu podle Maláčové motivac lidí zůstávat kvůli covidu v karanténě nebo v izolaci podporuje. „Vůle začít to řešit přišla až s britskou mutací (koronaviru),“ řekla ministryně.

Skopeček by chtěl znát data, zda motivace lidí klesá po první, druhé, nebo třetí karanténě. „Nemůžeme z toho zase udělat plošné opatření,“ řekl. Obává se také demotivace lidí chodit do práce, byť by mohli. Skopeček také poukazoval na zvýhodnění covidu proti jiným diagnózám.

Skopeček: Chováte se arogantně

Skopeček se do Maláčové pustil i s tím, že vláda nevyužívá pomoc opozice a „na lidi kašle“. „Chováte se arogantně a vůbec vám o tuto zemi nejde. Kdyby vám šlo, přijmete i návrhy opozice,“ pustil se do Maláčové jako do zástupkyně celé vlády.

Maláčové návrh na zvýšení nemocenské poslanec ODS nepodporuje. „Nemůžeme z toho zase udělat plošné opatření. Bude to demotivovat i ty lidi, kteří by do práce chodit mohli. Nemocenská je poměrně drahé opatření,“ prohlásil Skopeček. Maláčová v místy vyostřené debatě mj. pravicové opozici vyčetla, že pomáhá jen bohatým.

Tagy: