Diskriminoval muže, musí zaplatit, trvá na svém úřad. Hostinský dostal pokutu za jedinou větu

Českobudějovický hostinský Jan Dobiáš dostal pokutu za diskriminaci mužů. Na dveře své hospody vyvěsil nápis „přijmeme servírku“. Proti sankci hospodský podal odpor. Inspektorát práce ale dospěl k názoru, že pokuta mu právem patří, jak informoval web Info.cz.

K incidentu došlo letos na jaře. Hostinský Jan Dobiáš pověsil na dveře své hospody cedulku s textem „přijmeme účtující servírku“. Pár dní na to se u něj ale objevily dvě ženy z českobudějovického inspektorátu, které jej upozornily na to, že inzerát diskriminuje muže. Podle webu Info.cz hostinský výtku uznal a za přítomnosti svědků i kontrolorek nápis změnil na „přijmeme účtující obsluhu“. Věc tímto považoval za vyřízenou. Přesto ale přišla pokuta 20 tisíc za „diskriminační inzerát“.

Hostinský se s tím však nehodlal smířit. Za pomoci právničky podal oficiální odpor s tím, že rozhodně nikoho diskriminovat nechtěl, v restauraci běžně zaměstnává také muže, kteří tam byli i v době kontroly.

Vyslechnuti byli i svědci

Pět měsíců se kauze věnoval Inspektorát práce v Českých Budějovicích. Ten si k výslechu pozval i dva svědky, kteří v restauraci při jarní kontrole byli a kteří Dobiášovu verzi potvrdili.

Ani toto svědectví ale hostinskému nepomohlo a úřad na pokutě trvá. „Skutečnost, že následně k žádné diskriminaci nedošlo, že nebyl odmítnut žádný uchazeč o zaměstnání, nemůže být důvodem pro vyvinění obviněného,“ stojí podle webu Info.cz ve zprávě z úřadu.

Tagy: