Ani pro hasiče to není pěkný pohled, říká jejich zástupce. Nastínil možné příčiny požáru

Do Českého Švýcarska zamířila i řada hasičů z jiných koutů republiky.

360° (728)

Požár v Národním parku České Švýcarsko se hasiči snaží zcela uhasit už pátým dnem. Podle náměstka generálního ředitele hasičů Petra Ošlejška je na místě spoušť, která vyvádí z míry i ostřílené. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS popsal, co by mohlo být příčinou vzniku požáru.

„Pohled na ty spálené kopce, spoušť… Není to pěkný pohled ani pro nás hasiče, kteří jsme zvyklí na ledasco,“ přiznal v pořadu 360° Ošlejšek. Hasiči se snaží požár v Národním parku České Švýcarsko uhasit od neděle.

V některých místech podle něj dřevo stále dohořívá. „Požár je lokalizovaný až tehdy, když víme, že se nebude dál šířit,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS. Záležet bude tak i na počasí. Největší pomocí nyní pro hasiče bude vyšší vlhkost vzduchu.

Práce je náročná

Jen ve čtvrtek na místě zasahovalo 450 hasičů. „U takových událostí, jako je tato, využíváme následovný systém: jednotlivé kraje posílají hasiče, ti pracují přes den, v noci odpočívají. To opakují ještě dva dny, pak se vrací,“ vysvětlil s tím, že práce na místě je velmi fyzicky náročná.

Doposud měli hasiči podle něj naštěstí jen lehká zranění. „Šlo například o oděrky nebo podrážděné oči. Na místě je velká prašnost,“ podotkl dále náměstek generálního ředitele hasičů. Frontu prý zatím nesmí hasiči opustit, aby se oheň nerozšiřoval.

Na místě pracují ale i vyšetřovatelé, kteří se snaží zjistit příčinu požáru. „Pokud nebudou svědecké výpovědi, stanovují se některé verze a pak se vybere ta nejpravděpodobnější. Je možné, že se nějaká osoba přizná,“ sdělil.

Dodal také, že většinu takových požárů může mít na svědomí buď atmosférický vliv – bouřka, nebo právě člověk. „Když se nejedná o přírodní příčinu, stojí za tím většinou lidé, kteří neuhasili ohniště nebo cigaretu. To už je ale věcí dalšího šetření,“ zakončil.

Tagy: