ANKETA: Nejlepším jídlem světa je exotická polévka. Žebříčku kraluje Itálie, Česko pohořelo

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Taste Atlas opět vyhlásil 100 nejlepších jídel světa.

  • Zvítězila paraguayská polévka, vrcholu žebříčku jinak dominuje Itálie.

  • Česko naopak, stejně jako okolní země, pohořelo.

Více

Časopis Taste Atlas zveřejnil tak jako každý rok žebříček stovky nejlepších pokrmů na světě. Letos ho ovládla paraguayská polévka vori-vori, první desítce však dominuje Itálie, která v ní má hned tři zástupce. Zato čeští jedlíci úspěch nezaznamenali – na rozdíl od loňska i předloňska není v nejlepší stovce žádná tuzemská pochoutka. V anketě hlasujte, jaké české jídlo by si podle vás zmínku v žebříčku zasloužilo.

Web Taste Atlas zveřejňuje každý rok několik žebříčků. Jedním z nich je seznam stovky nejlepších pokrmů, který web sestavuje na základě hlasování příznivců dobrého jídla z celého světa.

ČTĚTE TAKÉ: Malér ve Francii. Zloději na farmě ukradli všechny jedlé šneky, vánoční to lahůdku

Letošní klání ovládla paraguayská polévka vori-vori. Ta se dělá z kuliček uhnětených z hrubé kukuřičné mouky (cornmeal) a sýra, které se vaří ve vývaru. Tento pokrm je oblíbený jak na venkově, tak ve městech této jihoamerické země.

Druhé místo si vysloužilo jídlo, které netřeba představovat – jde o tradiční neapolskou pizzu. Mezi její typické ingredience patří samozřejmě mozzarella, rajčatová omáčka, bazalka nebo oregano.

Itálie kraluje top desítce

Bronzovou medaili si z klání odnáší další chuťovka z Itálie – tajarin al tartufo bianco d'Alba. Pod tímto složitým názvem se skrývají těstoviny tajarin (známé také jako taglierini či tagliolini), které se ochutí máslem, pepřem a čerstvě nastrouhanými bílými lanýži.

Čtvrté místo obsadila indonéská pochoutka sate kambing. Jde o populární pokrm zejména na ostrově Jáva, připravuje se buď z ovčího nebo kozího masa naloženého ve speciální marinádě. Následně se maso napíchne na špízy a griluje.

Nejlepší pětici uzavírá kebab cağ. Pochází z tureckého města Erzurum a jde o marinované ovčí maso napíchnuté na otočné jehlici. Na rozdíl od běžného kebabu se však kebab cağ peče horizontálně.

Šesté místo obsadil řecký kuřecí špíz kontosouvli, za ním na sedmé pozici skončil peruánský pokrm arroz tapado. Osmou příčku si připsal tradiční pokrm komplet lepinja ze Srbska, na devátém místě se umístilo mexické pouliční jídlo quesabirria. Top desítku uzavírají italské těstoviny s ragú z divočáka – pappardelle al cinghiale.

Zatímco Italům se v letošním srovnání mimořádně dařilo, česká gastronomie zcela pohořela. Vloni obsadil 99. místo valašský frgál, předloni se tradiční česnečka vyšplhala dokonce na 50. pozici.

Česká jídla pohořela

Letos však ve výběru stovky nejlepších pokrmů na světě žádné tuzemské jídlo nenajdete. Podobně jsou na tom také kuchyně všech našich sousedů – bez zastoupení jsou v žebříčku Slovensko, Polsko, Německo či Rakousko.

Co se týče srovnání národních kuchyní, Česká republika zaujala 33. místo a oproti loňskému výsledku si o šest míst pohoršila. První místo nepřekvapivě obsadila Itálie, následovaná Řeckem na druhé a Peru na třetí příčce.

Jaká česká specialita by si podle vás zasloužila umístění v žebříčku nejlepších jídel světa? Pro své oblíbené pokrmy hlasujte v anketě.

Který český pokrm si podle vás zaslouží světové uznání? Hlas můžete udělit i více kandidátům najednou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na loupáky do Poděbrad. V Praze zas mají preclíky, které miloval Václav Havel