Skvěle vypadá i voní, přesto si na tomto jídle nepochutnáte. Ve světě se prosazuje nový trend

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Vosk se mění v umění: Nový trend dobývá svět.

  • EU zakázala svíčky, které vypadají jako jídlo.

  • Realistické svíčky: Vůně i vzhled k nerozeznání.

Více

Steaky, dorty, koláče či celá štědrovečerní večeře? To není menu pro šéfkuchaře, ale výzva pro řadu umělců, kteří vyrábějí extrémně realistické svíčky. Na první pohled byste se do jejich výtvorů s chutí zakousli – vypadají chutně a skvěle voní. Trend svíček věrně napodobujících oblíbené pokrmy nyní zaplavil zejména Spojené státy, upozornila stanice CNN.

Dříve pouze dekorativní předmět, kterým si řada lidí zpříjemňovala večer či provoněla svůj domov. Dnes se však z tvarování vosku stala nová výzva pro uměleckou kreativitu.

ČTĚTE TAKÉ: Zrádkyně Mia o vítězství: Slavit nebudu, jsem abstinent. Po hře nalíčila lest na Kateřinu

Sociální sítě jsou plné videí, v nichž autoři z vosku vytvářejí věci, nad kterými zůstává rozum stát. Řadu takových výtvorů sdílí na svém Facebooku i stanice CNN.

Tento trend přitom existuje už řadu let. Od roku 2009 je dokonce v Evropské unii zakázán prodej svíček, které jídlo připomínají. Důvodem je obava, že by je mohly sníst děti nebo neopatrní lidé. „Inspekce proto zakázala prodej svíček ve tvaru rozpůlené broskve, jablka, hrušky, dezertu s čokoládovými bonbony, zmrzliny se šlehačkou a zákusků, které se objevily na tuzemském trhu,“ vysvětlila v té době zákaz Česká obchodní inspekce. Informoval o tom například server Zemědělec.

Realističnost současných voskových výrobků je však o pořádný kus dále. Jejich autoři dbají kromě vzhledu svíčky například i na realistickou strukturu či autentickou vůni. Hotové výrobky pak lze jednoduše rozpustit nebo doplnit o knot a zapálit. Majitelka firmy Irresistible Wax, která stojí například za vánoční kolekcí voskových cereálií, tvrdí, že motivem jejího počínání je láska k jejím oblíbeným pokrmům. „Od chlebů a dortů až po koláče. Každý výrobek, který jsem přeměnila ve svíčku, jsem nejprve připravila jako skutečné jídlo," uvedla Maggie Yangová pro portál Dezeen.

„Často replikuji taková jídla, která odrážejí umění a kulturní význam potravinářských řemesel,“ dodala.

Lidé trend milují i nechápou

Stejně jako řada jiných fenoménů se i tento potýká s řadou rozporuplných reakcí. Někteří lidé nový trend obdivují a halasně ho podporují na sociálních sítích.

Jiní naopak zaujímají více či méně kritické stanovisko. „Lidé plýtvají veškerou svou inteligencí na ty nejhloupější věci. Je to beznadějné,“ stěžuje si například jeden z uživatelů pod videem již zmíněné CNN na YouTube.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný.