
Počet dětských násilníků v Česku stoupl o čtvrtinu. Psychologové popsali varovné signály
Mouku z moučných červů by již brzy mohly obsahovat potraviny jako chleba, housky nebo těstoviny. Její použití v potravinářství schválila 20. ledna Evropská komise. O nařízení, které využívání prášku z larev potemníka moučného povoluje, informuje web EuNews.
Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili u těstovin typu tagliatelle prodávaných v obchodním řetězci BILLA výrazně nižší obsah vajec. Laboratorní testy koncem září prokázaly, že potravina obsahovala namísto proklamovaných dvaceti procent vajec jen necelých dvanáct. Podle čtvrtečního vyjádření SZPI na síti X byla spotřebitelům tím pádem poskytnuta zavádějící informace.
Šestačtyřicetiletá Andrea A. z Německa zemřela tři dny po návštěvě italské restaurace. Příčinou její smrti mohly být zkažené tortellini, po kterých se jí už po cestě z restaurace udělalo nevolno. Podle deníku Bild se mohlo jednat o syndrom smažené rýže, tedy o vzácné onemocnění spojené s konzumací nesprávně skladovaných škrobových pokrmů.
Hned čtyři nevyhovující potraviny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jednalo se o sýr s viditelnou plísní, rýži a dva druhy těstovin, v nichž byli škůdci. SZPI o tom informovala na webu svého projektu Potraviny na pranýři.
K uzavření mostecké prodejny Penny Market došlo poté, co státní inspekce našla myší moč a trus mezi skladovanými potravinami. Exkrementy byly zaznamenány také na prodejní ploše. Státní zemědělská a potravinářská inspekce o tom informovala na svém webu pro veřejnost Potraviny na pranýři a na facebookovém účtu s tím, že pobočka je již znovu v provozu.
Na některých místech v Česku lze stále najít restaurace, v nichž nabízejí oběd za méně než 100 korun. Štáb CNN Prima NEWS tentokrát zamířil do Moravskoslezského a Zlínského kraje, konkrétně do Havířova a Hulína. V restauraci Piknik v Havířově pořádají dokonce speciální akce, jako jsou řízkové dny nebo zabijačkové hody.
Zajít v dnešní době na oběd do restaurace nebo jídelny si mnozí kvůli vysokým cenám rozmyslí, obzvlášť pokud by tomu mělo být častěji. Přesto se najdou místa, kde se dá najíst i za méně než za sto korun.
Papírová brčka jsou prý škodlivá a zatěžují přírodu. Vyplývá to z belgické studie vědců, kteří zkoumali 39 typů papírových brček. 27 z nich obsahovalo perfluorované a polyfluorované látky, které se jen tak nerozloží. Nejlépe jsou na tom brčka z nerezové oceli, ale ta zas nemají restauratéři rádi.
Palermo, největší město Sicílie je plné majestátních historických budov, rozmanitých obchůdků a dobrého jídla. Nejen časopis Forbes ho označil za páté nejlepší místo na světě, kde si můžete mimo jiné vychutnat úžasné street food, neboli pouliční občerstvení. Palermská kuchyně je dokonce součástí národního dědictví. Co byste určitě měli vyzkoušet, pokud tuto část Itálie navštívíte?
Své oblíbené vánoční pohádky a komedie má i herečka Patricie Pagáčová. Redakci Showtime sdělila, které to jsou, a prozradila i plány na Silvestra. A rovnou zavzpomínala na svou nejdivočejší party.
Milovníci těstovin budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně si za ně připlatí o 43 procent více. Výrobcům se totiž rapidně zvýšily náklady na suroviny a energie. Ekonomové navíc očekávají další zdražení a doporučují se předzásobit.
Italský nositel Nobelovy ceny za fyziku Giorgio Parisi představil zlepšovák na úsporu peněz při vaření. Jenže tvrdě narazil. Pokud lidé budou postupovat podle zveřejněného návodu, italská pasta nikdy nebude al dente, ale připomene spíše gumové medvídky, zdrtili Parisiho nápad italští kuchaři. „Konzistence výrobku se tím pokazí,“ oponují takzvanému pasivnímu vaření těstovin.