Anketu Žena Česka ovládla imunoložka Jitka Palich Fučíková. Vyvíjí vakcínu proti rakovině

Lékařka Jitka Palich Fučíková vyhrála soutěž Žena Česka za rok 2024.

Probíhá anketa Žena Česka

Ženou Česka za rok 2024 se stala lékařka Jitka Palich Fučíková. Výsledek ankety z nedělního slavnostního ceremoniálu byl zveřejněn na instagramovém účtu soutěže. Palich Fučíková se věnuje imunologii a imunoterapii nádorových onemocnění. Působí mimo jiné na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, v minulosti pracovala také na ústavech v Paříži a Melbourne. V biotechnologické společnosti Sotio se navíc podílí na vývoji a testování imunoterapeutické vakcíny proti rakovině prostaty, vaječníků a plic.

„Ve spolupráci s klinickými pracovišti a lékaři Univerzity Karlovy (UK) studujeme roli imunitního systému v nádoru pacientů a takových poznatků využíváme ve vývoji nových léčebných směrů v onkologii, které označujeme jako imunoterapie,“ popisovala svou práci Palich Fučíková pro univerzitní magazín Forum.

ČTĚTE TAKÉ: CNN Prima NEWS zná jméno ŽENY ČESKA. Seznamte se s významnou neuroložkou Havrdovou

Je autorkou desítek zahraničních publikací. Již dříve si vysloužila řadu prestižních ocenění, jako například Českou hlavu. V roce 2021 získala také Cenu Neuron za medicínu. Minulý rok ji prezident Petr Pavel jmenoval profesorkou.

V současnosti se svým týmem pracuje na definici prediktivních markerů, které by v budoucnu měly umožnit personalizovanou léčbu pro každého pacienta s nádorovým onemocněním. Kromě vědecké práce je profesorka Palich Fučíková také vedoucí vědeckého týmu a pedagožkou, která inspirovala a vedla desítky mladých vědců. Pod jejím vedením mnoho jejích studentů publikovalo v prestižních světových vědeckých časopisech, získalo akademické tituly a mezinárodní ocenění. Její práce má potenciál významně přispět ke zlepšení prognózy pacientů s rakovinou a případně změnit alarmující statistiky úmrtnosti na toto onemocnění v Evropě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři v Česku podceňují očkování a riskují život. Průzkum odhalil, co za tím stojí

Tagy:
zdraví Paříž Melbourne Česko 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ŽENA ČESKA nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy Jitka Palich Fučíková