Hledá se nová ŽENA ČESKA. Podívejte se, kdo jsou favoritky populární ankety

V české společnosti je mnoho žen, které svým působením v různých oborech každý den zlepšují životy nás všech. CNN Prima NEWS se proto i letos rozhodla tyto hrdinky ocenit. Do ankety mohli lidé přihlásit jakoukoliv ženu. Veřejnost navrhla stovky nominací. Cenu by si sice zasloužila každá, ale do finálního výběru se muselo vybrat pouze deset z nich. O vítězce nyní rozhoduje odborná porota. Kdo jsou ženy, které si získaly srdce veřejnosti?

Všech deset žen jste nominovali diváci CNN Prima NEWS. Nyní dostane slovo odborná porota, složená z uznávaných osobností, jako jsou například vítězka prvního ročníku ŽENA ČESKA a významná neuroložka prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., generální ředitel skupiny Prima Marek Singer, Tereza Pergnerová, moderátorka a zakladatelka Nadačního fondu.

ČTĚTE TAKÉ: Kam se vydat na výlet, když jste na vozíku? CNN Prima NEWS spouští nový cestopis Bezba města

Alexandra Kala, zakladatelka a majitelka Profimed, která naučila Čechy pečovat o své zuby a dlouhodobě se věnuje prevenci. Dále uznávaná módní návrhářka Beata Rajská, Violeta Luca, generální ředitelka společnosti Vodafone Czech Republic, která se dlouhodobě věnuje rozvoji digitálních dovedností, inovacím a podpoře začínajících firem a aktivně mentoruje a posiluje postavení žen v profesní a manažerské kariéře, Karolína Topolová, generální ředitelka AURES Holdings, guvernér České národní banky Aleš Michl a generální ředitel obchodního domu Bílá Labuť JUDr. Oldřich Petráček. Své hlasy udělí i dostihový expert Martin Cáp či Radek Špicar, ekonom a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a další.

Kdo jsou nominované ženy, které svým životním příběhem získaly vaše sympatie, a proto jste je vy, čtenáři a diváci CNN Prima NEWS, vybrali do ankety?

Eva Adamczyková

Eva Adamczyková je česká snowboardcrossařka a olympijská vítězka. Svůj první velký úspěch zaznamenala v roce 2014, když získala zlatou medaili na zimních olympijských hrách v Soči. Své olympijské úspěchy potvrdila bronzovou medailí v Pchjongčchangu 2018 a stříbrnou medailí v Pekingu 2022. Eva je také několikanásobnou mistryní světa a vítězkou Světového poháru.

Kromě sportovních úspěchů je známá svým charakteristickým knírkem, který si maluje před závody pro štěstí. Její odhodlání a schopnost překonávat překážky se projevily i při návratu po vážném zranění nohy v roce 2021. Eva je inspirací pro mladé sportovce a také důkazem, že tvrdou prací doprovázenou silným odhodláním lze dosáhnout světových úspěchů.

Markéta Šichtařová

Markéta Šichtařová je vynikající česká ekonomka a úspěšná podnikatelka, která se prosadila v mnoha oblastech. Jako vítězka soutěže Bloger roku prokázala svůj talent nejen v ekonomii, ale i v komunikaci složitých témat směrem k širší veřejnosti. Její profesní dráha zahrnuje pozici hlavní ekonomky Volksbank a založení společnosti Next Finance, kde působí jako ředitelka.

Markéta je držitelkou tří makléřských diplomů Komise pro cenné papíry, což dokládá její hluboké znalosti finančních trhů. Za svou práci byla oceněna prestižní Krameriovou cenou. Je autorkou či spoluautorkou mnoha knih, z nichž jedna získala ocenění Kniha roku od nakladatelství Grada. Kromě své profesionální kariéry je Markéta také matkou několika dětí, čímž dokazuje, jak lze úspěšně skloubit náročnou kariéru s rodinným životem.

Ewa Farna

Ewa Farna je česko-polská zpěvačka a skladatelka, která se prosadila na hudební scéně již v mladém věku. Svou kariéru odstartovala vítězstvím v několika talentových soutěžích. Debutové album „Měls mě vůbec rád“ vydala v pouhých třinácti letech. Od té doby se stala jednou z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších zpěvaček v České republice i v Polsku.

Ewa je známá svým silným hlasem, energickými vystoupeními a schopností zpívat v několika jazycích. Za svou kariéru získala řadu ocenění, včetně několika Českých slavíků a Andělů. Kromě hudební kariéry je Ewa také proslulá svým aktivismem v oblasti body positivity a podpory mladých talentů. Její schopnost překonat kulturní hranice a oslovit publikum v obou zemích z ní činí jedinečnou osobnost na české i polské hudební scéně.

Petra Kvitová

Petra Kvitová je česká profesionální tenistka. Svůj první grandslamový titul získala v roce 2011, kdy překvapivě zvítězila ve Wimbledonu, a tento úspěch zopakovala i v roce 2014. Petra, která hraje levou rukou, je známá svým agresivním herním stylem a schopností dominovat na každém povrchu.

Během své kariéry vyhrála 29 turnajů WTA ve dvouhře a dosáhla na druhé místo světového žebříčku. V roce 2016 přežila útok nožem ve svém bytě, kdy jí pachatel vážně poranil ruku. Dokázala se ale k tenisu vrátit a znovu se probojovat do světové špičky. Petra je také dvojnásobnou vítězkou Fed Cupu s českým týmem a bronzovou medailistkou z olympijských her v Riu 2016. Její příběh je inspirací pro mnoho lidí, kterým ukazuje sílu vůle a odhodlání překonat i ty nejtěžší překážky.

Helena Leisztner

Helena Leisztner je uznávaná česká umělkyně, jejíž tvorba se zaměřuje především na témata žen. Její umělecký záběr je široký a zahrnuje olejomalbu, fotografii, návrhy oděvů pro Českou Miss, tvorbu moderních národních oděvů i práci s porcelánem. Helena získala mezinárodní uznání, když jako jediná z České republiky obdržela mezinárodní cenu za celoživotní dílo a filantropii od WCI – USA. Toto prestižní ocenění, Marian Adair Award International, jí bylo předáno brazilskou senátorkou na výstavě v Tančícím domě v Praze, kterou navštívilo 92 političek z celého světa.

Její národní oděvy a díla na téma českých národních symbolů vznikaly jako reakce na perzekuce, které ji postihly za minulého režimu. Helena se také věnuje filantropickým aktivitám a její umělecká tvorba zahrnuje i projekty jako národní projekt Blossoms 18 a Art Fashion Shows. Její dílo je tak nejen umělecky hodnotné, ale má i hluboký společenský a historický přesah.

Eva Filipi

Eva Filipi je bývalá česká diplomatka s bohatou kariérou v oblasti mezinárodních vztahů, zejména na Blízkém východě. Svou diplomatickou dráhu zahájila v roce 1991 jako chargé d'affaires České republiky v Iráku, kde působila až do roku 1996. V letech 1997 až 2002 zastávala pozici velvyslankyně ČR v Libanonu, následně v období 2004 až 2010 působila jako velvyslankyně v Turecku. Vrcholem její kariéry bylo třináctileté působení ve funkci velvyslankyně v Sýrii od roku 2010 do roku 2023.

Během svého působení v Sýrii Eva Filipi prokázala mimořádnou odvahu a oddanost své práci, když zůstala v zemi i během občanské války, kdy byla většina západních diplomatů evakuována. Její hluboké znalosti regionu a schopnost navazovat a udržovat diplomatické vztahy v náročných podmínkách z ní učinily respektovanou osobnost v mezinárodní diplomacii. Eva Filipi svou kariérou významně přispěla k rozvoji česko-arabských vztahů a k porozumění složité situaci na Blízkém východě.

Prof. PharmDr. Jitka Palich Fučíková, Ph.D.

Profesorka Jitka Palich Fučíková je přední česká odbornice v oblasti imunoterapie nádorových onemocnění. Celou svou profesní kariéru zasvětila výzkumu, který propojuje primární vědecký výzkum s klinickou praxí. Na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a ve společnosti SOTIO Biotech se podílela na vývoji a testování vakcíny proti rakovině plic, prostaty a vaječníků. Tato vakcína byla v rámci klinických studií podána stovkám pacientů v České republice i v předních onkologických centrech po celém světě.

V současnosti se svým týmem pracuje na definici prediktivních markerů, které by v budoucnu měly umožnit personalizovanou léčbu pro každého pacienta s nádorovým onemocněním. Kromě vědecké práce je profesorka Palich Fučíková také vedoucí vědeckého týmu a pedagožkou, která inspirovala a vedla desítky mladých vědců. Pod jejím vedením mnoho jejích studentů publikovalo v prestižních světových vědeckých časopisech, získalo akademické tituly a mezinárodní ocenění. Její práce má potenciál významně přispět ke zlepšení prognózy pacientů s rakovinou a případně změnit alarmující statistiky úmrtnosti na toto onemocnění v Evropě.

Prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., dr. h. c.

Profesorka Eva Zažímalová je významná česká vědkyně a současná předsedkyně Akademie věd ČR. Ve své vědecké kariéře se specializuje na rostlinnou fyziologii, zejména na studium rostlinných hormonů. Jako předsedkyně Akademie věd ČR se zasloužila o rozvoj vědy a výzkumu v České republice, s důrazem na podporu mladých vědců a mezinárodní spolupráci. Pod jejím vedením Akademie věd posílila svou pozici jako přední vědecká instituce v zemi a rozšířila svůj vliv v mezinárodním vědeckém prostředí.

Profesorka Zažímalová je známá svým úsilím o popularizaci vědy a její zpřístupnění široké veřejnosti. Její práce zahrnuje nejen vědecký výzkum, ale také strategické řízení a rozvoj vědecké politiky v Česku. Za svůj přínos vědě získala řadu ocenění a je respektovanou osobností nejen v akademickém prostředí. Její vedení Akademie věd ČR přispívá k posílení pozice České republiky jako země s vysokou úrovní vědy a výzkumu.

Petra Langová

Petra Langová je významnou osobností v oblasti zlepšování českého zdravotnictví, zejména v oblasti porodnictví a práv dětí v nemocnicích. Jako zakladatelka spolku Juno Moneta a správkyně facebookové skupiny „Podpoříte mě v osvětě“ aktivně pracuje na zlepšení systému zdravotnictví, v souladu s moderními postupy a medicínou založenou na důkazech (EBM). Petra se věnuje přípravě žen k porodu, poskytuje doprovod při porodech a pomáhá v případě potřeby se sepisováním stížností.

Její práce zahrnuje také podporu přítomnosti rodičů s dětmi v nemocnici, včetně asistence při anestezii. Facebooková skupina, kterou spravuje, se stala cenným zdrojem informací pro rodiče a pacienty. Petra Langová svou činností významně přispívá ke zlepšení povědomí o právech pacientů a k humanizaci českého zdravotnictví. Její úsilí o systémové změny a individuální podpora pacientů z ní činí důležitou osobnost v oblasti reformy zdravotnictví a porodní péče v České republice.

Eva Le Peutrec

Eva Le Peutrec je česká architektka a urbanistka, která se proslavila především svou prací v Číně. Její kariéra je pozoruhodná rozsahem a významem projektů, na kterých se podílela. Eva navrhla město pro milion obyvatel, čímž prokázala své schopnosti v oblasti urbanistického plánování ve velkém měřítku. Mezi její další významné projekty patří návrh nádraží pro rychlovlaky, což svědčí o její dovednosti pracovat s komplexními dopravními infrastrukturami.

Eva také navrhla řadu kulturních staveb, včetně knihoven a koncertních sálů, a tím přispěla k rozvoji kulturního života v Číně. Její portfolio zahrnuje návrhy 25 mrakodrapů, což dokazuje její schopnosti v oboru výškových staveb. Během své kariéry v zahraničí se Eva musela vypořádat s mnoha kulturními rozdíly, a je tudíž nejen talentovanou architektkou, ale i schopnou mezikulturní komunikátorkou. Její práce významně přispěla k modernizaci čínských měst a zároveň reprezentuje českou architektonickou školu na mezinárodní úrovni. Eva Le Peutrec je příkladem toho, jak může český talent uspět na globální scéně a zanechat trvalý otisk v rychle se rozvíjejících městech Asie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ženy jsou za volantem obezřetnější, tvrdí expert. Zvláštní kategorií jsou elektrokoloběžky

Tagy:
ocenění anketa kariéra Petra Kvitová CNN Prima NEWS pacient Eva Samková Česko Eva Zažímalová Ewa Farna Markéta Šichtařová ŽENA ČESKA Eva Filipi Jitka Palich Fučíková Eva Le Peutrec Petra Langová Helena Leisztner