ANO v ostře sledovaném kraji půjde do opozice, uvedl Havlíček. Na Ústecku vznikla koalice

Vítězné ANO jde ve Středočeském kraji do opozice, přestože Spolu nabídlo post hejtmana, uvedl místopředseda hnutí Karel Havlíček na síti X. Kraj by tak mohli vést zástupci STAN a Spolu. V Ústeckém kraji se vítězné hnutí ANO dohodlo na budoucí koaliční spolupráci s ODS a Lepším Severem. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Richard Brabec, který o tom informoval novináře.

„Už před týdnem jsme řekli, že jednání s ANO přerušujeme a že je nám bližší partner STAN,“ uvedl Josef Pátek (ODS) z vyjednávacího týmu Spolu. Po čtvrteční schůzce Spolu a STAN informovali zástupci Starostů, že se jednání posunula o krok zpátky.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoše nahradí Kulhánek, potvrdil premiér Fiala. Změnu na ministerstvu musí posvětit Pavel

„Ve středních Čechách, kde jsme s náskokem a ziskem 33,4 procenta vyhráli, jdeme do opozice. Nehráli jsme o fleky, chtěli jsme stabilní krajskou vládu, upřednostňovali jsme menší zlo. Nabídli jsme hejtmana, nehandlovali jsme, nepolitikařili a nevydírali,“ napsal Havlíček na síti X.

„Pro nás se touto zprávou absolutně nic nemění, my jsme od začátku deklarovali, že s lidmi, kteří ve středních Čechách reprezentují hnutí ANO, kraj spravovat nechceme, protože důsledky jejich ‚správy‘ jsme pracně odstraňovali v minulém volebním období. V transparentním řízení kraje, které má hmatatelné přínosy pro všechny Středočechy, chceme pokračovat dál, a to v koalici s partnery ze Spolu,“ uvedla v pátek Pecková.

Další schůzka STAN a Spolu se uskuteční v úterý. „Chceme se domluvit se STAN. Myslím si, že se nakonec domluvíme,“ doplnil Pátek.

Spolu a STAN jednali společně naposledy ve čtvrtek. Spolu podle volební jedničky Starostů a dosavadní hejtmanky Petry Peckové na schůzku přišlo s požadavkem nad rámec nabídky STAN. Požadavek zástupci Starostů označili za neakceptovatelný.

Středočeské zastupitelstvo má 65 členů, z toho vítězné ANO obsadilo 25 křesel. Druhý STAN bude mít 20 mandátů a třetí Spolu 13 zastupitelů. Lídr Spolu Jan Skopeček (ODS) už dříve řekl, že koalice Spolu se STAN je preferovaná varianta.

V Ústeckém kraji ANO a ODS spolupracuje

V Ústeckém kraji navrhne hnutí kandidáta na hejtmana a dalších šest členů rady, ODS navrhne kandidáty na tři členy rady a uskupení Lepší Sever navrhne kandidáta na jednoho radního.

ANO získalo na severu Čech v 55členném zastupitelstvu 26 křesel, druzí Starostové pro Ústecký kraj a třetí ODS shodně po sedmi. Do zastupitelstva se dostala ještě koalice SPD, Trikolora a PRO s šesti mandáty, STAČILO! s pěti a hnutí Lepší Sever se čtyřmi.

Končící hejtman Jan Schiller (ANO) na kandidátce do krajských voleb nebyl. Lídrem měl být obviněný někdejší chomutovský primátor Marek Hrabáč (zvolen za ANO). Kvůli kauze machinací s tendry mu hrozí až 12 let vězení. Vedení ANO jeho kandidaturu odvolalo. Schillera lidé o víkendu zvolili senátorem.

Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo v roce 2020 hnutí ANO, získalo 17 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s osmi mandáty. Třetí STAN a čtvrtí Piráti obdrželi šest mandátů. Na pátém místě skončila SPD s pěti zastupiteli, šestá byla KSČM se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadili Spojenci pro kraj se čtyřmi zastupiteli, na osmém místě byl Lepší sever rovněž se čtyřmi mandáty. Koalici v kraji vytvořilo ANO, ODS a Spojenci pro kraj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Změny v důchodech bez shody s ANO nedávají smysl, nová vláda všechno zruší, řekl Valeš

Tagy: