Ano, jedeme dál. Andrej Babiš představil členy stínové vlády, je v ní pět exministrů

Andrej Babiš

Andrej Babiš představil stínovou vládu

Předseda hnutí ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš představil stínovou vládu, kterou sám povede. Vedle Babiše v ní pomyslně zasedne také pět členů jeho někdejšího kabinetu. Místo se našlo i pro bývalou středočeskou hejtmanku nebo expředsedu Poslanecké sněmovny. Patnáctičlennou stínovou vládu Andrej Babiš představil na čtvrteční tiskové konferenci.

Ve stínové vládě vedle bývalého českého premiéra Andreje Babiše zasedne ještě dalších pět „známých firem“. Stínovou ministryní financí byla Babišem „jmenována“ bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová, resort průmyslu a obchodu pomyslně povede rovněž bývalý ministr Karel Havlíček. Na rozdíl od své role ve skutečné vládě však nebude dvojjediným členem kabinetu a dopravu bude mít na starosti Martin Kolovratník, který v současné době zastává funkci místopředsedy sněmovního hospodářského výboru.

Z bývalých členů Babišova kabinetu se do stínového dostali ještě Lubomír Metnar (obrana), Klára Dostálová (místní rozvoj) a Richard Brabec (životní prostředí). Stínovým ministrem práce a sociálních věcí bude poslanec Aleš Juchelka, vnitro virtuálně povede karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, kulturu bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Pomyslná ministerská funkce se dostala rovněž na expředsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který se stane stínovým ministrem spravedlnosti. Počínání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má z opozice hodnotit jeho stínový protějšek Julius Špičák, alternativou k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) bude poslanec Jaroslav Bžoch. Stínovým ministrem zemědělství pak bude Karel Tureček.

Babišův alternativní kabinet má rovněž tři stínové zmocněnce. Jana Richtera pro sport, Roberta Králíčka pro IT a digitalizaci a Patrika Nachera pro ochranu spotřebitelů.

Tagy: