Antibiotika jsou opět v lékárnách, vydrží ale jen pár dní. Co slibuje ministr Válek?

Do Česka dorazila nedostatková antibiotika. Konkrétně 11 tisíc balení penicilinu přišlo ze sousedního Slovenska a distributoři je nyní rozvážejí do lékáren. Podle lékárníků situace na trhu s léky ale zůstává nepředvídatelná, ministr zdravotnictví slibuje, že v následujících týdnech přijdou další.

Penicilin, který právě distributoři rozvážejí, se podle lékařů používá hlavně při léčbě streptokokových angín pro větší děti a dospělé. „Naše společnost zabezpečovala dodávku penicilinu ze zahraničí. Jednalo se o produkty, které naše společnost prodává na Slovensku. V rámci solidarity jsme jako česká společnost nabídli Ministerstvu zdravotnictví ČR balení, která jsme v danou chvíli mohli postrádat,“ napsal k dodávce výrobce.

Jedny z prvních dodávek penicilinu ze Slovenska dorazily třeba do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Podle vedoucího lékárníka ale vydrží jen několik dní. Navíc další oslovení lékárníci se shodují, že situace kolem dodávek léčiv je nepřehledná. I když pošlou objednávku s předstihem, nemají jistotu, že všechno požadované zboží dostanou.

„My skutečně ani hodinu před tím nevíme, kolik nám distribuce zaveze,“ popsal vedoucí lékárník VFN Michal Janů. „Je to proces, který je dynamický a nepředvídatelný. Pořád ještě nám chybí některé dětské sirupy proti horečce a chybí nám třeba i čípky,“ doplnil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Ministr zdravotnictví slibuje další dodávky ze zahraničí, a to antibiotik, která nemají v Česku registraci. „Během ledna a února dorazí díky jednání s distributory téměř půl milionu balení antibiotik v různých skupinách a různých šaržích,“ informoval ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Další pravidelná schůzka ministra s distributory léčiv, lékárníky i lékovým ústavem ke krizi na trhu se očekává ve čtvrtek.

Tagy:
Slovensko TOP 09 Vlastimil Válek Česko antibiotikum Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Ministerstvo zdravotnictví České republiky