Neskupujte léky, je jich dost, prosí Čechy Válek. Podle magistrů dochází už i antibiotika

Máte Nurofen? Máte léky na bolest nebo nachlazení? To jsou otázky, které v posledních týdnech kladou rodiče dětí v lékárnách a dočkávají se stále stejných odpovědí: Nemáme. Podle lékárníků se situace nijak nelepší, naopak, začínají chybět už i léky pro dospělé a lékaři hlásí další problém – dochází antibiotika. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však apeloval na občany, aby léky neskupovali. Údajně jich je dost.

Bojujeme o každou krabičku coldrexu, paralenu, sirupu na kašel, rýmu nebo na bolest v krku. Tak hodnotí lékárníci svoji každodenní práci. „Od listopadu nebo začátku prosince se nám dařilo sehnat alespoň jednu adekvátní náhradu od jednoho výrobce se stejnou účinnou látkou. Od té doby to už ale není možné,“ uvedla vedoucí lékárny Pilulka Mirjana Gregl.

„Pozorujeme, jak se nám nebezpečně začíná zužovat nabídka, a to už nejen u léků pro děti, ale i pro dospělé. Situaci hodnotíme zhruba od léta jako extrémní, překonává i druhou covidovou vlnu,“ vzkázala tisková mluvčí webu Lékarna.cz Romana Žatecká.

Nově začíná být velkým problémem i nedostatek antibiotik. „Není to jen penicilin, v této chvíli chybí i širokospektrá antibiotika, která nyní potřebujeme asi víc,“ uvedl praktický lékař a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Aktuální nepříznivou situaci demonstroval vedoucí lékárny Benu Adam Socha. „V šuplíku by měla být zarovnaná antibiotika. Nyní však máme pouze dva typy přípravků antibiotik. Ty se dají použít jako druhá volba na léčbu angíny,“ přiblížil.

Ministerstvo zdravotnictví se však chlubí, že 340 tisíc nových balení sirupu Nurofen už je tady a další desítky tisíc dorazí do konce ledna, stejně tak dorazila některá antibiotika. „Lék je pro děti od půl roku do čtyř let. Téměř pro každé dítě v České republice jsme dovezli jedno balení Nurofenu,“ uvedl Válek. Ministr navíc nepřímo naznačil, že za výpadky léků částečně mohou i sami pacienti. „Neskupujte léky. Opravdu, je to nesmysl, léků je dostatek,“ zdůrazňoval.

Čeká se na mimořádnou dávku penicilinu

Podle ministerstva zdravotnictví by měla během příštího týdne do Česka dorazit mimořádná dodávka penicilinu. Mělo by se jednat zhruba o patnáct tisíc balení. „Peniciliny, které mají přijít, jsou v tabletové formě – pro ty nejmenší děti se nedají použít,“ doplnil Šonka.

Vedoucí lékárny Socha se ale obává, že mimořádná dodávka nebude dostačující. „Když to přeženu, tak máme asi tři tisíce lékáren v Čechách. Tím pádem to vychází na zhruba pět balení na lékárnu. Takové množství vydáme během dopoledne,“ dodal Socha.

Ještě do konce ledna a v únoru by podle Válka ale měla dorazit i chybějící antibiotika v tabletách. „Jsou to tablety, které lze lámat. Tyto léky budou dělitelné a budou je moci užívat děti od pěti let,“ dodal Válek.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček uvedl, že resort má potvrzená léčiva z evropského trhu. „Je to léčivo, které je registrováno v Evropě a není registrované v České republice. Nicméně jednáme o mimořádných dodávkách mimo evropské trhy, jako je Velká Británie či Spojené státy,“ doplnil.

Lékárníci i lékaři se shodují, že s takovými masivními výpadky léků se za svoji praxi ještě nesetkali. Ministerstvo problém řeší, ale přiznává, že ke zlepšení situace by mohlo dojít nejdříve koncem března.

Tagy: