Antigenní test bude stát 201 korun, PCR 614, potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví souhlasilo s návrhem zdravotních pojišťoven, aby se úhrada antigenních testů snížila na 201 korun. Po pondělním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Částku navrhovala Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny žádaly nižší, nakonec se ale shodly na této výši. Změna by se měla projevit zhruba za týden či dva. Novinářům to po jednání správní rady řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Cenu pro samoplátce určuje přímo odběrové centrum, pohybuje se většinou mezi 400 a 500 korunami.

„Kalkulace neobsahuje jenom nákup testu, ale i administrativu, zápis do ISIN (Informačního systému infekčních nemocí) nebo likvidaci nebezpečného odpadu,“ uvedl. Odběrová místa tak při ceně kvalitnějšího antigenního testu kolem 60 až 100 korun mají podle Kabátka prostor i pro přiměřený zisk. Některá už kvůli snižování cen avizovala, že zváží, jestli je dál budou poskytovat.

„U PCR testu je shoda, tam je to na straně ministerstva zdravotnictví. V současné době pracujeme se snížením ceny zhruba na 614 korun,“ uvedl v neděli Kabátek v České televizi.

Lidé budou mít v červnu z preventivních důvodů hrazen dvakrát měsíčně přesnější PCR test a jednou týdně antigenní test, od července už budou antigenní testy jen dva. Prokázat se negativním testem, lhůtou po očkování nebo prodělané nemoci musí lidé na místech, kde je nutné doložit bezinfekčnost. Nutné je to například pro návštěvy restaurací, služeb, ubytování nebo sportovních či kulturních akcí.

Dosud mohli lidé absolvovat antigenní test jednou za tři dny, což je také jeho platnost pro většinu příležitostí. PCR test platí sedm dní. Od června pojišťovny snižují také cenu přesnějšího PCR testu, který se k vyhodnocení odesílá do laboratoře. Pro testování zdarma budou hradit od 1. července podle Vojtěcha 303 korun za vyhodnocení a 47 korun za odběr, pro test nařízený lékařem nebo hygienikem bude za zpracování tedy 614 korun. Dosud se hradí zhruba 1 131 korun. Pro samoplátce test stojí většinou 1 510 korun.

Kde si lidé mohou nechat udělat PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, zatím nezobrazuje ani web ministerstva zdravotnictví o testování. Z pražských fakultních nemocnic zatím možnost PCR zdarma nabízí v rezervačním systému Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Sedm miliard na antigenní testy

Se zlevňováním PCR testů přišel už před rokem tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Když nastavil maximální cenu, kterou platí laboratoři samoplátci i zdravotní pojišťovny, na 1 674 korun, některé nemocnice je nechtěly dál dělat, protože se jim nevyplatí. Od začátku roku je úhrada pojišťovny za test a odběr znovu snížená na 1 276 korun, samoplátci platí dál zhruba 1 500 korun. Cena antigenního testu pro samoplátce je asi 300 až 400 korun.

Pokračování debaty v neděli potvrdil v Partii na CNN Prima NEWS také ministr Vojtěch. „Zítra (v pondělí) je k tomuto finální jednání, ona už nějaká předběžná dohoda je, ale není úplně finalizována, takže já bych teď o tom nechtěl hovořit. Dojde tam k určitému snížení, ale chceme, aby zkrátka ta cena byla taková, aby to nevedlo k tomu, že by provozovatelé těch testovacích míst nebo laboratoře přestávali tu službu nabízet,“ řekl Vojtěch.

V prvním čtvrtletí počítá VZP s úhradami za antigenní testy objemu jedné miliardy korun, ale v dalších čtvrtletích by měly náklady vyskočit významně výš. „Zatím počítáme v tom našem modelu, který počítá s nějakým testováním prázdnin, a pak na podzim, zhruba se sedmi miliardami korun na antigenní testy,“ popsal Kabátek.

Šéf VZP odhadl, že kdyby do konce roku pokračovalo povinné plošné testování v současném měřítku beze změny, pak by VZP stálo 13 miliard korun a celkově přes 20 miliard korun.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pátek řekla, že by lidé mohli mít z veřejného zdravotního pojištění v červenci a srpnu hrazeny dva PCR a dva antigenní testy na koronavirus. V červnu budou mít lidé hrazeny dva testy na covid metodou PCR a čtyři antigenní testy.

Tagy:
nemocnice testování Adam Vojtěch laboratoř Pavla Svrčinová peníze ANO 2011 Česká televize antigenní testy PCR testy Zdeněk Kabátek Všeobecná zdravotní pojišťovna zdravotní pojišťovna povinné testování Ministerstvo zdravotnictví České republiky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky PCR Test rychlý antigenní test