Apple odhalil unikátní brýle jak z jiného světa, slibují revoluci. Ovšem za pekelnou cenovku

Unikátní brýle Apple Vision Pro slibují revoluci na poli rozšířené reality.

Apple Vision Pro: Nové brýle pro virtuální realitu slibují revoluci

Technologičtí nadšenci slaví. Americký gigant Apple představil dlouho očekávané zařízení pro rozšířenou realitu, které podle autorů přinese revoluci ve vnímání světa kolem nás. Unikátní brýle Apple Vision Pro dokážou propojit digitální prostředí s reálným prostorem, nabídnout nové možnosti zábavy a rozšířit každodenní život o řadu vylepšení. Největší bolístkou pro běžné uživatele bude cena, pohybující se v řádu vyšších desetitisíců korun. Novinka od společnosti s nakousnutým jablkem v logu proto nebude zdaleka pro každého.

V průhledných brýlích se skrývá spletitý ekosystém různých senzorů, reproduktorů, displejů a kamer, díky kterým uživatel vidí digitální obsah v prostředí kolem sebe. Velký virtuální projektor či internetový prohlížeč na zdi, mapa na konferenčním stolku, e-mailová schránka přímo před očima – to vše dokáže Apple Vision Pro promítnout a dokreslit do skutečného prostoru. V praxi se tedy dá říct, že zařízení propojuje digitální svět s tím reálným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Metaverse Festival se blíží. Ukáže, jak umělá inteligence a virtuální světy změní životy

Co se týče ovládání, zde inženýři z Applu využili prakticky všechny způsoby, jakými může člověk provést interakci ve virtuálním prostředí. Brýle i „digitální svět“ lze ovládat gesty rukou, hlasovými příkazy či – k překvapení nejednoho experta – pouhým pohledem. Stačí se například podívat na ikonku složky, která se hned zvýrazní.

Mávnutím rukou ve vzduchu se zase dají posouvat prohlížené fotografie v galerii, zatímco hlasové příkazy poslouží při vyhledávání informací, zapínání aplikace nebo nastavování hlasitosti. Na přibližování nebo oddalování obsahu před očima postačí několik jednoduchých gest prsty.

Značnou část pondělní tiskové konference společnosti Apple si pro sebe sebrala demonstrace funkcí, kterými Apple Vision Pro disponuje. Brýle umí kupříkladu promítnout obří filmové plátno s celovečerním snímkem doprostřed místnosti, vytvořit digitální pracovnu na jídelním stole nebo se zúčastnit videohovoru s kolegy z práce. To vše nabízí brýle rozšířené reality.

Nejedna z dalších funkcí od firmy Apple jde čerstvě představenému zařízení přímo naproti. Filmové předplatné Apple TV láká na možnost sledovat seriály či oblíbené filmy ve vysokém rozlišení přímo skrze brýle – ať už v malém virtuálním okénku před sebou, nebo na obří digitální obrazovce promítnuté na zdi. Brýle mají také přinést lepší hloubku ostrosti, což poslouží především při sledování 3D filmů.

Zdaleka však nejde jen o nové způsoby, jak si užít oblíbený snímek v pohodlí domova. Neméně zásadní novinkou je propojení brýlí Apple Vision Pro s kancelářskými aplikacemi, jako jsou tabulky či kalendář. Ty – pakliže si to bude uživatel přát – není problém promítnout ve vzduchu či na zeď ložnice. Zkrátka podle tvůrců přišel konečně čas na opravdové virtuální kanceláře. Nechybí ani propojení s dalšími zařízeními od Applu, jako je iPhone či Mac.

Je ale na místě poznamenat, že Apple Vision Pro nejsou brýlemi pro virtuální realitu. Taková technologie by uživatele obklopila kompletně simulovaným digitálním prostředím a odřízla ho zrakem i vjemy od skutečného světa. Rozšířená – někdy také augmentovaná – realita naopak využívá bezprostřední okolí uživatele speciálních brýlí či kamery ve svůj prospěch.

Brýle za desetitisíce korun

Společnost Apple je známá zejména svými chytrými telefony iPhone. Soupravu Apple Vision Pro firma představila v rámci své výroční konference pro vývojáře. Souprava je vybavena mimo jiné kamerovým a mikrofonovým systémem, který umožňuje vytvářet trojrozměrná videa a fotografie.

Cena soupravy bude začínat na 3 499 dolarech (zhruba 77 tisíc korun), začátkem příštího roku se zařízení začne prodávat ve Spojených státech a následně i v dalších zemích. Podle agentury AP je vzhledem k vysoké ceně pravděpodobné, že Apple Vision Pro osloví pouze omezený okruh zákazníků.

Akcie společnosti Apple si před představením soupravy Apple Vision Pro připisovaly zhruba dvě procenta a vyšplhaly se na nové rekordní maximum. Po prezentaci soupravy však mírně oslabovaly.

O dalších zařízeních pro rozšířenou nebo virtuální realitu byla řeč také v herním pořadu CNN Prima Gaming. Štáb si například vyzkoušel PlayStation VR2 od společnosti Sony, výsledek můžete zhlédnout níže:

Tagy: