Ukrajinská tragédie na vlastní kůži. V unikátním filmu se vám oběti války dívají přímo do očí

Česko-ukrajinský dokument Fresh Memories: The Look pro virtuální realitu

Česko-ukrajinský dokument Fresh Memories: The Look pro virtuální realitu

Sutiny. Prach. Ohořelé zdi. A mezi tím vším je nehybně stojící mladá Ukrajinka, která se vám mlčky dívá přímo do očí. Uhnout není kam – jste zavření v brýlích virtuální reality a cítíte, jak z vás oběť ruské invaze nespustila ani na sekundu oči. V ruinách domu jste jen vy, ona a tíživý pocit z toho, jaké utrpení přinesla válka na Ukrajině. V unikátním česko-ukrajinském dokumentárním filmu Fresh Memories: The Look se prakticky každý stane očitým svědkem lidských tragédií, které odstartovaly loni v únoru.

Charkov byl od samotného začátku jedním z hlavních cílů ruských útoků. Pod palbu se dostala nejen klíčová infrastruktura, ale také domy běžných obyvatel. Z mnohých obydlí nezbylo nakonec nic než jen ohořelá hromada sutin – a místním, kteří uprchli před okupací, nezůstalo po návratu do svého domova vůbec nic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové proti Putinovi. Na Kreml táhnou partyzáni, do svých řad mají verbovat tisíce lidí

I takové pohledy se snaží unikátní formou přiblížit netradiční dokumentární film Fresh Memories: The Look, který vznikl v dílnách českého režiséra Ondřeje Moravce a jeho ukrajinského protějšku Volodymyra Kolbasy.

Krátký snímek představí divákovi několik ukrajinských civilistů. S nimi se podívá míst, která ještě loni na jaře považovali za svůj domov – a ze kterých většinou zůstaly jen trosky.

V jednu chvíli se divák ocitne v rozbombardované škole, jindy zase zamíří do improvizovaného přístřešku, které se prakticky skládalo jen z chodby zaplněné humanitární pomocí a drobné místností, v níž kvůli nedostatku místa měli váleční uprchlíci záchod hned vedle postele.

Zhruba 15minutový film není ovšem výjimečný obsahem, ale především formátem. Jde totiž o snímek dělaný na míru zařízením virtuální reality, jako je Oculus Quest 2 a podobné varianty na VR brýle. V praxi to znamená, že se divák může otáčet kolem sebe a opravdu prožívat to, čím si procházeli nešťastní ukrajinští civilisté.

Redakce CNN Prima NEWS měla možnost si film „prohlédnout“ v rámci konference Digitální Česko. Už první vteřiny ve virtuální realitě uměly nahnat husí kůži – první lokací byla totiž střecha vysoké budovy. Po chvíli se přepnula scéna a najednou divák „stál“ uprostřed téměř prázdné školy po intenzivním ruském útoku. Téměř.

Válce přímo do očí

Ve třídě totiž stála také mladá dívka. Po celou dobu mlčky kouká divákovi přímo do očí. Utéct jejímu pohledu prakticky nešlo, ať už se člověk snažil sebevíc rozhlížet, naklánět nebo otáčet. Jelikož se vše odehrávalo ve virtuální realitě, výsledný pocit byl mimořádně uvěřitelný, děsivý a tíživý. Svou roli zde sehrála i hudba – například zvonění na přestávku mezi vyučovacími hodinami.

Scénář se několikrát opakuje. Diváci se prostřednictvím virtuální dostanou dále do poničené koupelny s tichým seniorem, vypálené tělocvičny či do jednoho z charkovských bunkrů, kde se lidé snaží přečkat do dalšího dne naživu a ve zdraví. Snímek dovolí zájemcům nahlédnout i do „válečného“ pokoje, kde kromě několika pytlů a krabic na zemi zabírá růžek místnosti záchodová mísa. Ani zde ale nebudou diváci sami – v pokoji totiž sedí na posteli postarší dáma a opět v tichosti vstane ráno do práce.

Ačkoliv se celý krátký dokument odehrává bez mluveného slova, oči obětí ruské invaze na Ukrajinu ve většině případů mluví za vše. „Tohle by měli prožít všichni lidé, kteří dokola opakují, že se na Ukrajině nevede žádná válka. Ať se těmto lidem dívají přímo do očí,“ okomentoval jeden z návštěvníků konference.

Třebaže ve virtuální realitě nejde „sahat“ na poničený nábytek ani na tiché virtuální pozorovatele, samotný zážitek je to pro nejednoho zvědavého kolemjdoucího intenzivním zážitkem. „Je to hodně drsné. Sama si neumím přestavit, že bych ze dne na den vypadla z baráku a po týdnů po něm našla jen hromadu cihel. V očích lidí šlo vidět utrpení a smutek. Ale nejhorší asi bylo, že se neustále dívali přímo na mě,“ popsala svou zkušenost jiné účastnice Digitálního Česka.

Samotný snímek je k „nakouknutí“ v holešovickém centru umění Dox, kde setrvá společně se zařízeními virtuální reality až do 4. června.

Jak se aktuálně vyvíjí válka na Ukrajině? Přehled můžete zhlédnout níže:

Tagy: