Armáda dostane všechno, co si řekne. Naši vojáci bojují jako hrdinové, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil na rozšířeném zasedání rady ministra obrany, kde pronesl projev o stavu armády a průběhu bojů na Ukrajině. Zmínil, že vojáci Moskvy bojují odvážně stejně jako v minulých historických konfliktech.

„Naši vojáci bojují s odvahou. Plní úkoly. Chtěl bych poděkovat pěchotě, námořnictvu, letectvu i logistickým pracovníkům za jejich práci. Bojují jako hrdinové během Velké vlastenecké války,“ prohlásil Putin na úvod proslovu.

„Naše jednotky mají obří zkušenosti. Toho je třeba využít pro další výcvik našich vojáků,“ sdělil Putin, do procesu by se měli zapojit i vojáci ze Sýrie.

Ruský prezident také mluvil o nutnosti zajistit armádě veškeré potřebné zbraně i další vojenské vybavení. Konkrétně zmínil jídlo, helmy nebo prostředky první pomoci. „Naše země dodá všechno, co si armáda řekne. Nemáme žádné finanční limity,“ řekl Putin s tím, že logistika války by se měla zlepšit.

Prezident hovořil také o nových brancích, kteří byli vybráni na základě zářijové mobilizace. Mnozí z nich se údajně už zapojili do boje. Mimoto Putin řekl, že Moskva bude nadále rozvíjet jaderný potenciál a že brzy bude do bojové pohotovosti uvedena mezikontinentální balistická raketa Sarmat. Šéf Kremlu také naznačil, že Rusko se v blízké době úředně ani ekonomicky plně nepodřídí válce, podle Putina to není zapotřebí.

Západ versus Rusko

Následně se slova ujal ministr obrany Sergej Šojgu, který popsal aktuální vývoj války na Ukrajině. Projev měl silnou protiamerickou rétoriku.

„Bojujeme proti Západu. Kyjevskému režimu dávají zbraně proti nám. Páchají válečné zločiny včetně ostřelování civilistů. Z celého konfliktu nejvíce profitují Spojené státy, které zároveň oslabují své vlastní spojence. USA už utratily více než během války v Afghánistánu,“ řekl Šojgu.

Údaje o amerických výdajích ale nejsou tak úplně přesné. USA sice Ukrajině poslaly vyšší desítky miliard dolarů, válka v Afghánistánu ale zemi vyšla na 2,3 bilionu dolarů.

„Speciální vojenská operace bude pokračovat i v roce 2023, a to do té doby, dokud nebudou splněny všechny úkoly,“ uzavřel ministr obrany.

Tagy: