Svobodova aféra s černým kašlem? Arogance moci a bezohlednost, rozčiluje se Farhan

Bohuslav Svoboda

Opozice kritizuje Svobodu kvůli černému kašli

Asi nejznámějším pacientem s černým kašlem v Česku je aktuálně pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Na jeho hlavu se snesla vlna kritiky ze všech stran za to, že se i přes svou diagnózu zúčastnil jednání zdravotního výboru. Na páteční zahájení velikonočních trhů už poté raději nepřišel. Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) označil Svobodovo chování pro CNN Prima NEWS za „aroganci moci“. Primátor na dotazy redakce nereagoval.

Svoboda se k vysoce infekčnímu onemocnění omylem přiznal, když se na zasedání zdravotního výboru prořekl. Během jednání ho také postihl i záchvat kašle.

ČTĚTE TAKÉ: Hygiena pochybila. Neočkované děti nebudou z výuky vylučovány, ujistila Svrčinová

Primátor měl v pátek zahájit velikonoční jarmark před budovou magistrátu. Z akce se ale kvůli onemocnění nakonec omluvil. „Pan Svoboda je indisponován ze zdravotních důvodů. Je zapotřebí, abychom respektovali názory doktorů. Pokud je to tak, jak říkal na schůzi výboru, infekční nebyl,“ reagovala náměstkyně primátora Alexandra Udženija, uznala ovšem, že minimálně roušku měl během zasedání mít.

Jenže v sobotu, čtyři dny před schůzí výboru, přitom primátor vítal v hlavním městě zástupce tří italských obcí, tedy den nebo dva po nasazení antibiotik, a to rovněž bez respirátoru.

Svobodovi kolegové z výboru vnímají celou situaci nešťastně. Podle nich by měl primátor vyvodit politickou odpovědnost. „Vnímám celou situaci jako aroganci moci, jako když někdo káže vodu a pije víno. Občanští demokraté jsou arogantní strana, jež je bezohledná k občanům,“ zkritizoval vedení Prahy Farhan pro CNN Prima NEWS.

Podle poslankyně Renáty Zajíčkové (ODS) si musí politici především uvědomit svou zodpovědnost. „Myslím si, že se v poslední době ukazuje, že někteří tuto zodpovědnost necítí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Místopředseda zdravotního výboru Tom Philipp (KDU-ČSL) by prý do společnosti během užívání antibiotik nevyrazil. „Ze společenského hlediska je to problematické, jelikož se jedná o špatný příklad pro spoluobčany,“ konstatoval.

Primátora redakce CNN Prima NEWS kontaktovala, ovšem nezvedal telefon.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dvojitá záchrana cizince v Praze: Hlídka ho nejprve vylovila z vody, pak ho naháněla v tunelu

Tagy: