Primátor bez roušky? Ostuda, řekl expert. Svoboda prý promarnil šanci na nárůst autority

Bohuslav Svoboda

Politolog Kubáček o primátoru Svobodovi

Jednání pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) je ostuda a promarněná příležitost posílit autoritu, prohlásil politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Svoboda se ve středu prořekl během jednání zdravotnického výboru, že se léčí s černým kašlem. Na schůzku si nevzal ani respirátor, čímž pobouřil mnohé přítomné.

Celá situace je podle Kubáčka mnohem ostudnější tím, že je Svoboda lékař a v medicíně uznávaná kapacita. „Mnozí si řeknou – když to neumí vyhodnotit lékař, jak to může vyhodnotit běžný člověk. Navíc budou mít někteří i alibi. Když přijdou kamkoliv nemocní, budou říkat – když může primátor, proč bych nemohl já,“ namítl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Svoboda měl černý kašel. Infekční doufám nejsem, řekl. Také doufáme, odvětil poslanec Philipp

Svoboda podle něj promarnil příležitost posílit svou autoritu. „Je to celorepublikově známý lékař a zastupuje nejlidnatější město v Česku. Kdyby nosil respirátor, byl by tak trochu papežštější než papež,“ upřesnil.

Nyní záleží na Petru Fialovi, předsedovi občanských demokratů, zda z celé situace vyvodí nějaké důsledky. Podle Kubáčka se tak nestane. „Mám pocit, že se to přejde a řekne se, že se nic tak zásadního nestalo. Je to hloupé z toho důvodu, že je společnost nervózní a potřebuje dobré symboly. Politici nám teď dost váznou,“ namítl.

V podobných případech prý vždy záleží především na tom, jak celou věc vyhodnotí politické uskupení. Podobnou záležitostí se jakožto premiér musel zabývat i Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví jeho vlády Roman Prymula musel v roce 2020 odstoupit z funkce poté, co byl spatřen, jak vychází bez nasazené roušky z restaurace. Ty měly být přitom podle jím nakázaných proticovidových opatření zavřené. Případ Prymula byl dle Kubáčka o to pikantnější, že ministr porušil vlastní nařízení. „Babiš vyhodnotil, že by se kauza táhla a přinášela více nespokojenosti, frustrace a více minusů než plusů,“ řekl.

Tagy: