Astronomické odměny šéfům ČEZ zaplatí občané, zlobí se Fiala. Plní cíle, oponuje Skopeček

Jan Skopeček a Radim Fiala v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 5.6.2022

Milionové odměny, které si rozdělí vrcholní manažeři ČEZu, vychází z jejich pracovních smluv a nesouvisejí s nárůstem cen energií v této době, uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Naopak podle předsedy klubu poslanců SPD Radima Fialy jsou vysoké odměny členům představenstva v této době neobhajitelné.

Všech osm členů představenstva energetické společnosti ČEZ má nárok na plnou výši roční odměny za loňský rok. Celkem si tak rozdělí téměř 135 milionů korun. Podle ekonomického experta ODS Skopečka vycházejí odměny z uzavřených smluv.

„Občanům to přijde jako neuvěřitelné částky, ale jsou tam špičkoví manažeři. Rozumím, že bych mohl získat laciné body od diváků, kdybych řekl, že je to špatné. Ale nechci, abychom do takového podniku přijali podprůměrné manažery, kteří by dostávali nízké odměny. Velká část odměn je díky tomu, že manažeři splnili cíle,“ řekl Skopeček.

SPD odměny kritizuje

Podle Fialy jsou ale odměny v ČEZ v této době velmi těžko obhajitelné. „Přeju si, aby ČEZ měl skvělé manažery, už teď jsou nadprůměrní. Ale jejich odměny jsou velmi těžko obhajitelné. Dozorčí rada je tam od toho, aby věci predikovala. Tím, že ceny porostou, se zvyšuje zisk ČEZu. Znamená to, že to budou platit čeští občané a české firmy,“ reagoval Fiala.

Podle Skopečka ale nynější odměny členům představenstva ČEZ vycházejí z loňského roku a zdražení cen energií se do nich tak zatím nepromítly.

Tagy: