Ať vyhraje Frankfurt nebo Glasgow, bude to pro něj druhý triumf v evropských pohárech

Ani FC Barcelona, ani Borussia Dortmund, ba ani FC Sevilla či Bayer Leverkusen s českým kanonýrem Patrikem Schickem nebo West Ham United v sestavě s Čechy Vladimírem Coufalem, Alexem Králem a Tomášem Součkem nevyhraje fotbalovou Evropskou ligu sezony 2021–2022. Do středečního finále druhé nejvýznamnější klubové soutěže kontinentu se překvapivě probojovaly německý Eintracht Frankfurt a skotský Glasgow Rangers. Hraje se od 21:00 hodin na stadionu Ramóna Sácheze-Pizjuána ve španělské Seville.

Jde o den, který se zapíše do historie obou finalistů. Pro oba z nich bude znamenat vítězství druhý triumf v evropských pohárech. Rangers ovládli před 50 lety tehdejší Pohár vítězů pohárů, když ve finále hraném na barcelonském Camp Nou porazili Dynamo Moskva 3:2. Eintracht musel za svou výhrou v Poháru UEFA v roce 1982 absolvovat dvě utkání. První prohrál 2:3 v Mönchengladbachu s tamní Borussií, v odvetě na vlastním stadionu zvítězil 1:0 a triumfoval díky gólu vstřelenému na hřišti soupeře.

Ve Frankfurtu se podle německé veřejnoprávní televize ARD nemluví posledních 14 dní o ničem jiném než o finále. Ve městě to prý hučí, vše se třese, každý by chtěl vyrazit do Sevilly.

Tým, trenéři, vedení a především fanoušci jsou elektrizováni atmosférou a napětím. Mužstvo rakouského trenéra Olivera Glasnera doškobrtalo do konce německé bundesligy bez vítězství v posledních sedmi duelech. V sobotu remizovalo 2:2 v Mohuči, naposledy vyhrálo 13. března doma proti VfL Bochum.

Přesto byl Glasner spokojený, protože nedošlo k žádným dalším zraněním a ocenil „vysoké napětí“ v kádru. „Alespoň teoreticky se Eintrachtu podařilo před finále Evropské ligy přepnout do svého speciálního režimu prakticky bez jakéhokoli narušení,“ napsal expert televize ARD.

Rangers vítězili v lize, Eintracht nikoliv

Za Eintracht už může nastoupit záložník Jesper Lindström, kterého v poslední době trápilo zranění stehna. Kouč Glasner se až v den utkání rozhodne, zda pošle 22letého dánského ofenzivního záložníka na trávník již v základní jedenáctce. Obránce Martin Hinteregger zůstává mimo hru a v tříčlenné obraně by ho mohl nahradit Tuta nebo Makoto Hasebe.

O něco klidnější atmosféra panuje ve Skotsku, kde se ještě na začátku měsíce bojovalo o titul v tamní lize. Ten nakonec získali městští rivalové z Celtiku. Rangers v pětikolové mistrovské nadstavbě čtyřikrát vyhráli, jednou remizovali právě s Celtikem a do finále Evropské ligy tak vstoupí s výrazně úspěšnější bilancí než Němci.

V jejich celku stojí za pozornost především tři hráči. Prvním musí být kapitán James Tavernier, pravý obránce, ale nejlepší střelec probíhajícího ročníku Evropské ligy. Se sedmi brankami předčil všechna útočná esa jiných velkoklubů. Celkově zaznamenal v sezoně 35 bodů za 18 gólů a 17 nahrávek. Na beka skutečně ojedinělá statistika.

Druhým je záložník Aaron Ramsey, 72násobný reprezentant Walesu, od zimy zapůjčený z Juventusu Turín, který ovšem od svého lednového příchodu neodehrál ani jeden kompletní zápas.

Levé křídlo Ryan Kent obstará významnou podporu útočné fázi, protože v této sezoně předložil spoluhráčům 19 gólových přihrávek.

V roce 2012 sestoupili skotští rekordmani v počtu mistrovských titulů do čtvrté ligy kvůli platební neschopnosti, po níž následovalo zázračné zmrtvýchvstání v rekordním čase a v každém roce postup o soutěž výš.

Glasgow Rangers se v základní skupině probíhajícího ročníku Evropské ligy potkali se Spartou Praha, s níž venku prohráli 0:1, doma zvítězili 2:0 a v tabulce skončili o bod před ní. Nizozemský trenér Giovanni van Bronckhorst k týmu nastoupil 18. listopadu 2021, týden před odvetou proti Spartě. Nahradil Stevena Gerrarda, který po téměř třech a půl letech odešel do Aston Villy, aby ji zachránil v anglické Premier League, což se mu podařilo.

Hlasy trenérů

Oliver Glasner, Eintracht Frankfurt: Velmi pečlivě jsme analyzovali Rangers. Vidím je jako směs West Hamu a Barcelony s vlivem Nizozemska a britskou mentalitou. Neustále jdou odhodlaně do soubojů, jsou velmi robustní a nevzdávají se, ani když ztratí míč. Žádný z jejich hráčů se také „nestydí“ jít okamžitě do útoku. Hrají rychle, hru přenášejí dlouhými křižnými pasy a mají dobré držení míče v pokutovém území.

Giovanni van Bronckhorst, Glasgow Rangers: Frankfurt odehrál skvělé zápasy proti FC Barcelona a West Hamu United. Je to dobře organizovaný tým s rychlými a nebezpečnými hráči. Zaslouží si být ve finále. Všichni se na tento zápas velmi těšíme. Chceme, aby na nás byli naši fanoušci hrdí. Máme skvělou příležitost vyhrát náš druhý evropský pohár a chceme tuto trofej získat.

Pravděpodobné sestavy

Eintracht Frankfurt: Trapp – Toure, Tuta, N’Dicka – Rode, Sow – Knauff, Lindström, Kamada, Kostič – Borré.

Glasgow Rangers: McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic – Jack, Lundstram, Kamara – Wright, Aribo, Kent.

Cesta do finále

Eintracht Frankfurt

Základní skupina

Eintracht Frankfurt – Fenerbahce Istanbul (Turecko) 1:1 a 1:1
Eintracht Frankfurt – Royal Antverpy (Belgie) 1:0 a 2:2
Eintracht Frankfurt – Olympiacos Pireus (Řecko) 3:1 a 2:1

Osmifinále

Eintracht Frankfurt – Betis Sevilla (Španělsko) 2:1 a 1:1 po prodloužení

Čtvrtfinále

Eintracht Frankfurt – FC Barcelona (Španělsko) 1:1 a 3:2

Semifinále

Eintracht Frankfurt – West Ham United (Anglie) 2:1 a 1:0

Glasgow Rangers

4. kolo kvalifikace

Glasgow Rangers – Alaškert (Arménie) 1:0 a 0:0

Základní skupina

Glasgow Rangers – Olympique Lyon (Francie) 0:2 a 1:1
Glasgow Rangers – Sparta Praha (Česko) 0:1 a 2:0
Glasgow Rangers – Brøndby Kodaň (Dánsko) 2:0 a 1:1

1. kolo play-off

Glasgow Rangers – Borussia Dortmund (Německo) 4:2 a 2:2

Osmifinále

Glasgow Rangers – Červená hvězda Bělehrad (Srbsko) 3:0 a 1:2

Čvrtfinále

Glasgow Rangers – FC Braga (Portugalsko) 0:1 a 3:1

Semifinále

Glasgow Rangers – RB Lipsko (Německo) 0:1 a 3:1

Vzájemná bilance

Doposud se Eintracht a Rangers utkaly pouze dvakrát: V sezóně 1959–1960 v semifinále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí. Eintracht vyhrál první zápas ve Frankfurtu 6:1 a druhý zápas v Glasgow 6:3.

Tagy:
FC Barcelona Patrik Schick finále fotbal Borussia Dortmund Evropská liga Eintracht Frankfurt Glasgow Rangers Sevilla West Ham United FC Giovanni van Bronckhorst Oliver Glasner