Fenin o bitce v Barceloně: Chtěl jsem se rvát kvůli šále. V cele byly výkaly a namočíno

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl fotbalista Martin Fenin.

Českému fotbalistovi Martinu Feninovi se idylický výlet změnil v peklo

Je to nelidské, ani psi se takhle nechovají, řekl o zadržení v barcelonském vězení fotbalista Martin Fenin. Do Španělska se vydal, aby v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy podpořil svůj bývalý klub Eintracht Frankfurt. Po zápase, který německý klub senzačně vyhrál, ale skončil jeho výlet velkou nepříjemností – zmlátili ho katalánští fanoušci. To Feninovi ani tolik nevadilo, ale jak prozradil v Novém dni na CNN Prima NEWS, šokovalo ho následné zadržení a údajné chování španělských policistů.

Do Barcelony dorazilo ve čtvrtek přes 30 tisíc fanoušků Frankfurtu, dvě třetiny z nich dokonce sehnaly lístky přímo na stadion. Vstupenky získali i od fanoušků domácích.

„Všichni v Barceloně byli naštvaní, že jsme město obsadili. Za stavu 3:0 byla má žena Beata unavená, tak jsme šli sami na hotel. Neuvědomili jsme si, že celý den s námi chodilo 30 tisíc lidí a žádný problém tak nebyl. Nenapadlo nás, že by byl někdo agresivní,“ popsal Fenin dění po utkání, které Frankfurt vyhrál 3:2 a trochu senzačně postoupil do semifinále Evropské ligy.

Na svém Instagramu s odstupem několika dnů publikoval video, na kterém lze vidět, jak ho na ulici zezadu napadne dvojice mužů – jeden z nich měl na sobě barcelonský dres.

Chtěl zpět šálu, zapojil se do strkanice

„Vůbec mě nenapadlo, že bychom mohli mít se Španěly problém, celý den byli mírumilovní. Když mi při konfliktu sebrali šálu a roztrhali tričko, chtěl jsem se taky samozřejmě rvát. Není to tak, že bych byl jen napadený a nic neudělal. Chtěl jsem šálu zpět, s někým jsem se tam strkal. Nechápu ale, jak můžeme být 36 hodin ve vězení. Je to nelidské, ani psi se takhle nechovají,“ uvedl Fenin s tím, že video, které publikoval, je už sestříhané a po internetu koluje i delší verze.

Bývalý reprezentační útočník hrál za Frankfurt mezi lety 2008 až 2011 a klubu zůstal věrný i nadále. „Napadení byla naše chyba. Nikomu se nic nestalo. K fotbalu to patří. Vězení ne,“ podotkl. Z pobytu v cele je prý stále v šoku a ještě několik dnů se klepal. Pro jeho ženu, která je policistkou, to muselo být podle Fenina ještě horší.

A co se vlastně ve vězení stalo? „Nic nám nevysvětlili. Po 14 hodinách si nás konečně vytáhli z cely. Člověk ležel na betonové zemi, uprostřed byl záchod, všude bylo namočíno a výkaly. Mezi tím člověk ležel, nedostali jsme pití a jídlo, jen mi skrz mříže hodili chleba na zem,“ tvrdí 35letý fotbalista, jenž aktuálně působí v dresu Řeporyjí v 1.A třídě.

Španělé údajně vůbec nekomunikovali, neuměli anglicky a chovali se odtažitě. „Byli jsme ve vězení pro cizince, což je asi ještě větší dno. Po 14 hodinách jsem slyšel, jak někdo volal o vodu. Byl to ženský hlas, tak jsem zařval přes cely, jestli je to moje žena. Ona odpověděla, že ano. Tak mi spadl kámen ze srdce, alespoň jsem věděl, kde je,“ pokračoval Fenin v popisování příběhu.

Celou dobu nás měli za Němce

Pár se údajně při zatčení opravdu rozdělil. Fenina odvedli policisté z potyčky prvního, jeho manželka byla v tu chvíli stále na ulici. Klíče od hotelového pokoje a všechny peníze měl u sebe on.

Poté, co zjistil, že jsou oba ve stejném vězení, viděl, jak policisté ženu vyvádějí. Prý vypovídala, že se nic nestalo. „Celou dobu nás měli za Němce, měli jsme dres a šálu Frankfurtu. Pak přišel německý překladatel, tak se konečně zjistilo, o co jde. Prý byli svědci, kteří tvrdili, že jsme se se ženou napadali mezi sebou a musíme čekat na soud. Říkal jsem, jestli se nezbláznili,“ líčil Fenin

Policisté manželům řekli, že musí počkat do druhého dne na soud, kde opět řeknou, že se nic nestalo, a pak je pustí. Zkoušeli se spojit s českou ambasádou, ale neúspěšně. „V pátek byl svátek. Žena dostala hovor, takže volala našim mamkám. Mě přivedli k telefonu a vytočili německou ambasádu, tak jsem řekl, že tu nepotřebuji. Tak vytočili českou, tam mi automat řekl: ‚Mail box‘. Tím to skončilo, neměl jsem příležitost s někým mluvit,“ konstatoval fotbalista.

Zážitek byl pro něj tak strašný, že se k němu už nechce případnou stížností nijak vracet. Páru propadly letenky a hotel, ale jsou šťastní, že se dostali pryč. „Do Španělska už asi nikdy nepojedeme,“ zdůraznil Fenin.

Do Frankfurtu se Fenin před 14 lety stěhoval z Teplic za částku přesahující čtyři miliony eur. V bundesligovém působišti debutoval hattrickem, ovšem časem šel výkonnostně dolů. Do toho se začaly objevovat problémy s disciplínou a jeho kariéra měla sestupnou tendenci. Mistr světa do 20 let z roku 2007 se pokoušel o restart v Chotěbuzi, pak se vrátil do Česka, ale na nejvyšší profesionální úrovni se už neudržel.

Tagy: