Audi chystá konkurenta BMW X7. Gigantické SUV Q9 už absolvuje jízdní zkoušky

Už od roku 2019 se šušká, že Audi by mohlo uvést na trh ještě větší a luxusnější SUV, než je série Q7 a Q8 – model Q9. Automobiloví paparazzi zachytili na severní smyčce Nürburgringu maskovaný prototyp, který brzký příchod Audi Q9 s největší pravděpodobností potvrzuje.

Audi Q9 je během testovacích jízd stále velmi dobře zamaskované, ale některé detaily jsou přece jen dobře patrné. Kromě celkové mohutnosti jde například o velkou mřížku chladiče, která kontrastuje s úzkými světlomety umístěnými přímo pod předním koncem kapoty.

Velký kalibr

Poněkud hlubší, hranaté výřezy naznačují, že by se zde daly najít mlhovky. Přední část působí masivně, profil tento dojem podtrhuje a vypadá poněkud zavalitě. Zadní část je stále pokryta dostatkem fólie, vidět je ale střešní spoiler a zjevně dost úzká zadní světla.

Se třemi řadami sedadel a délkou až 5,20 metru se Q9 pravděpodobně zaměří na konkurenční BMW X7 a Mercedes-Benz GLS. Velká Q9 by mohla dostat plug-in hybridní pohon. V úvahu přicházejí dvě varianty – buď Audi přebere upravenou verzi pohonu z modelu Q8, ve kterém třílitrový benzinový motor V6 a elektromotor dodává systémový výkon 381 koní. Nebo se mohou rozhodnout pro variantu se čtyřlitrovým benzinovým V8.

Společnost se sídlem v Ingolstadtu pravděpodobně míří na čistě elektrický dojezd 50 kilometrů. Snad přidá také RS verzi, která by mohla dosáhnout maximálního výkonu alespoň 600 koní. Audi by se svým největším SUV mohlo oslavit premiéru už v roce 2022. Zda ho však bude nabízet i přímo u nás, je zatím sporné. Takzvaná Erlkönigova kamuflážní fólie se běžně používá pro prototypy v Číně – takže model může být nabízen pouze tam. Čínskému vkusu by opulentní SUV jistě vyhovovalo.

Tagy: