Austrálie se topí. Kvůli záplavám v zemi zavírají školy, evakuovali 18 tisíc lidí

Přes 18 tisíc lidí bylo evakuováno v australském státě Nový Jižní Wales, který postihly ničivé záplavy. Kolem města Sydney se po několikadenních lijácích vylily z břehů některé řeky i vodní nádrže. Žádné oběti na životech zatím nejsou hlášeny. Deště se ale v oblasti čekají i v dalších dnech a počet evakuovaných může podle záchranných služeb dosáhnout až číslovky 54 tisíc.

Asi 200 škol v Novém Jižním Walesu zůstalo v pondělí kvůli záplavám uzavřených. Informovala o tom BBC. V oblasti je neprůjezdných mnoho silnic a mostů, letiště Newcastle zhruba 17 kilometrů severně od Sydney přerušilo provoz kvůli zaplavené ranveji. Na fotografiích a videonahrávkách jsou vidět domy zatopené až po okna a mrtvý dobytek unášený vodou.

Australský premiér Scott Morrison v parlamentu řekl, že na severu Nového Jižního Walesu bylo od okolí odříznuto 35 obcí. Záchranáři podle něj v posledních dnech vyprostili ze zaplavených domů, automobilů a dalších míst nejméně 750 lidí.

Premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová uvedla, že množství lokalit poznamenaných záplavami bylo v loňském roce zasaženo lesními požáry a vlnou sucha. „Včera jsme doufali, že to bude jen událost, která se odehraje jednou za 20 let, teď to vypadá jako událost, která se odehraje jednou za 50 let,“ komentovala v neděli situaci.

Kromě státu Nový Jižní Wales se se záplavami o víkendu potýkal také jihovýchod státu Queensland, včetně města Brisbane a Zlatého pobřeží (Gold Coast).

Tagy: