Australané našli mezi dlaždicemi 450 kg heroinu. Zachránili jsme životy, raduje se policie

Australská policie zabavila dosud největší zásilku heroinu v historii země. V přístavu ve městě Melbourne úřady odhalily na 450 kilogramů drogy v hodnotě přibližně 140 milionů australských dolarů (téměř 2,3 miliardy korun). Informoval o tom server BBC News. Policisté v souvislosti s případem zatkli muže z Malajsie, za pašování a držení velkého množství narkotik mu hrozí až doživotní vězení.

Drogy byly ukryty v 1290 balících v kontejneru s keramickými dlaždicemi, který mířil do jedné melbournské firmy. Úřady v souvislosti s případem zatkly muže z Malajsie, který se v minulosti pokoušel pašovat drogy do Austrálie. Velitelka policie Krissy Barretová uvedla, že zásilku z Malajsie odhalili na konci září díky úzké spolupráci se zahraničními kolegy. „Máme pevné vztahy s Královskou malajsijskou policií a zejména s jejím oddělením pro vyšetřování drogové kriminality,“ řekla v sobotu Barrettová.

Záchrana stovek životů

Za pašování a držení velkého množství narkotik muži hrozí až doživotní vězení. „Myslím, že je dnes opravdu důležité uznat, že tento zákrok zachránil 225 životů v naší komunitě. Bohužel víme, že přibližně s každými dvěma kilogramy heroinu, které jsou v oběhu, přijdeme o jeden život,“ dodala Barretová.

V roce 2019 se australským úřadům povedl ještě větší protidrogový zátah. Bezpečnostní složky tehdy v přístavu v Melbourne odhalily obrovský náklad metamfetatinu (pervitinu) v hodnotě 1,2 miliardy australských dolarů, tedy přibližně 19 miliard korun, poznamenal web BBC News. Součástí zásilky bylo také 37 kilogramů heroinu.

Tagy: