Autobusy i trolejbusy zastaví v Praze už jen na znamení. Důvodem je úspora času i peněz

V Praze jsou všechny zastávky na znamení.

V Praze už jsou všechny zastávky na znamení

Od soboty jsou v Praze všechny zastávky autobusů a trolejbusů na znamení. Podle organizátora dopravy v hlavním městě systém přinese nejen šetrnější přístup k životnímu prostředí, ale také úsporu času a peněz. Nicméně to vyžaduje i spolupráci cestujících. A je úplně jedno, jestli v metropoli bydlí nebo do ní přijeli na výlet. Na zastávce musí stát na viditelném místě a v autobuse před vystoupením včas zmáčknout dveřní nebo stop tlačítko. Jinak mají smůlu a vozidlo nezastaví.

Podle organizátora pražské dopravy, společnosti ROPID, jde zejména o úsporu v menším počtu zastavení. Jedno rozjetí pak prý vyjde zhruba na korunu. „Jde o sjednocení charakteru zastávek, aby ubylo zbytečných hlášení, která jsou nepříjemná pro řidiče i cestující, protože se to neustále opakuje,“ řekl pro CNN Prima NEWS náměstek ředitele pro městskou dopravu ROPID Martin Šubrt.

ČTĚTE TAKÉ: Nový radar v Liberci: Řidiči ho nenávidí, město miluje. Na pokutách vynese téměř milion týdně

Cestující tak v autobusech místo častých hlášení o zastávce na znamení, uslyší jednou za čas: „Vážení cestující, nově jsou všechny autobusové a trolejbusové zastávky na znamení. Pro výstup stiskněte včas tlačítko stop nebo dveřní tlačítko.“

Podle kampaně společnosti ROPID mohou lidé zmáčknout tlačítko STOP, o kterém se někteří mylně domnívají, že slouží jen pro případ nouze. Další možností jsou ovladače dveří, které jsou umístěny v zadní, prostřední i přední části autobusu. Po jejich stisknutí se řidiči na displeji rozsvítí ručička. Na to, že autobus nezastaví v každé zastávce jen tak, upozorňují nově i nápisy na dveřích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řidiči si na úplné otevření Barrandovského mostu počkají. Hřib se pouze zmínil o letošním roce

Tagy: