CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Po dvou letech Prahu opět zaplaví růžová. K Avon pochodu se připojí Vojtek i Pazderková

Avon pochod za zdravá prsa se uskuteční 17. září 2022.

Avon pochod se blíží

Po dvouleté pauze se Praha opět zbarví do růžova. V centru metropole se totiž již po dvacáté uskuteční jubilejní ročník Avon pochodu, který se zaměřuje na prevenci rakoviny prsu. Těšit se můžete na pestrý doprovodný program a také řadu známých osobností, které se k průvodu připojí.

Jubilejní ročník Avon pochodu za zdravá prsa se uskuteční 17. září 2022. Mottem letošního ročníku je „Znovu na start“. „V posledních letech toho proběhlo tolik… Bohužel se upozadila sebepéče a prevence. Proto je třeba se dát znovu na start a začít se zajímat o své zdraví a prsa,“ řekla jedna z ambasadorek osvětové akce Iva Pazderková. Podle ní je období Avon pochodu dobré i v tom, že se spousta lidem připomene, jak zákeřná rakovina prsu je a jak důležitá je naopak prevence.

Pochod startuje ve 14 hodin z Hradčanského náměstí. Cílovou destinací je ostrov Štvanice, kde bude na návštěvníky čekat pestrý hudební program. Těšit se můžete na Banjo Band Ivana Mládka, Davida Deyla či kapelu O5 a Radeček.

Vstupenkou na Pochod za zdravá prsa bude růžové triko, které si můžete zakoupit od 1. června na webových stránkách www.avon.cz. Zpestřit si svůj outfit můžete také růžovým šátkem či kšandami. Výtěžek z prodeje triček a dalších propagačních předmětů poputuje na sbírkové konto.

Prevence je nesmírně důležitá

Do růžových triček se obléknou nejen tisíce návštěvníků, ale také ambasadoři, kteří podporují dobročinné aktivity Avonu. Jednou z nich je například herečka Michaela Kuklová, která se ke kampani přidala i kvůli vlastní zkušenosti s nemocí. „Prevence je nesmírně důležitá, protože včasné odhalení se léčí téměř ve 100 procentech,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Špatnou zkušenost s rakovinou prsu měl v dětství i herec Roman Vojtek. „Na rakovinu mi zemřela maminka, když mi bylo 16 let a sestře 13 let. Bylo to velmi těžké období. Několik let jsme žili s tím, že je nemocná a podstupovala chemoterapii a další léčbu,“ přiznal známý herec na tiskové konferenci k osvětové akci. Zůdraznil, že i kdyby jeho maminka žila, do akce by se zapojil. „Je to důležité. Ta nemoc tady pořád je a je jí hodně,“ sdělil Vojtek. Přiznal také, že v poslední době začal i on sám více dbát na prevenci. „Zrovna včera jsem byl na testech krve a srdce,“ doplnil herec.

Do akce se zapojí tisíce účastníků

V České republice se Avon pochod koná od roku 2001. Každoročně se do něj zapojí více než 20 tisíc účastníků. Letos se koná po dvouleté přestávce jeho 20. jubilejní ročník. Doposud se na podporu pacientek s rakovinou prsu podařilo vybrat více než 140 milionů korun.

Karcinom prsu je celosvětově nejrozšířenějším nádorovým onemocněním u žen. Každoročně jsou nově diagnostikovány více než dva miliony nových případů, v samotném Česku onemocní přibližně sedm tisíc žen za rok.

„Pokud je nádor zjištěný v raném stadiu, je prakticky stoprocentní šance na vyléčení,“ řekl zakladatel screeningového programu Jan Daneš. Podle něj se na vzniku rakoviny prsu podílí mnoho rizikových faktorů od genetických přes obezitu, užívání alkoholu, vysoký stres a další faktory spojené se životním stylem po odkládání prvního těhotenství. Zhruba 45 procent případů se objeví u žen ve věku 60 až 74 let, výjimkou nejsou ale ani mladé pacientky. „Jak často říkám, typickou adeptkou na rakovinu prsu je vystresovaná workoholička,“ varoval mamodiagnostik Daneš.

Tagy: