REPORTÁŽ: Od kontroly po ozařování. Čím vším si musí projít ženy s rakovinou prsu?

Ať už pravidelné, nebo sporadické samovyšetření prsou může odhalit strašáka většiny žen – bulku, která v ňadru nemá co dělat. Mnohé pacientky však netuší, co je při diagnóze karcinomu prsu, celosvětově nejčastěji se vyskytujícím nádorovém onemocnění u žen, čeká. Redakce CNN Prima NEWS se proto vydala do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby to zjistila. Čím vším si ženy skutečně projdou?

Několik žen nervózně a v tichu sedí v čekárně mamodiagnostického centra. Právě sem totiž vedou první kroky v případě vyšetření. Před tím ovšem vyplní dotazník rizikových faktorů, ve kterém například uvedou, zda je trápí akutní problém a zda se rakovina prsu nebo vaječníků objevila v jejich rodině.

Samotné mamografické vyšetření pak může být pro některé pacientky nepříjemné v momentě, kdy zařízení stlačí ňadro a pořídí snímky prsní tkáně. Vedoucí lékař vinohradského Centra pro diagnostiku chorob prsu Josef Bárta však ujišťuje, že komprese není provedena nešetrně.

„Záleží, co pacientka vydrží a co nám ukáže přístroj. Tedy, zda je komprese dostatečná a lze ji ukončit,“ vysvětluje Bárta s tím, že se mamografického vyšetření nemusí bát ani ženy s prsními implantáty. Žádné zranění jim nehrozí.

Včasné odhalení je základem pro rychlou léčbu

Snímky se pořizují ve vertikální a šikmé poloze stroje, lékaři je pak prohlédnou na mamografické popisovně. „Snímky archivujeme. U pacientek, které přijdou již na několikátou prohlídku, načteme historii a snímky mezi sebou porovnáme,“ vysvětluje další kroky Bárta. Lékaři jsou schopni detekovat i minimální karcinomy do pěti milimetrů. A právě včasné odhalení nálezu je základem pro rychlou léčbu.

Prohlédnutím snímků a detekcí možného nádoru to však nekončí. Pacientka s možnými problémy odchází s pracovníkem na ultrazvukovou pracovnu. „Zde si většinou ověříme podezřelý nález z mamografie a směřujeme pacientku na biopsii a histologické vyšetření,“ upřesňuje Bárta. Biopsie, neboli odebrání vzorku tkáně, se provádí v leže s lokální anestezií, vyšetření tak ženu nebolí.

Veškerá nutná vyšetření se provádějí okamžitě, jak však Bárta připouští, biopsie je časově náročnější. „Pokud ji nelze z provozních důvodů udělat hned, pacientka ji podstoupí do tří dnů,“ doplňuje. Delší časový interval je pro ženy náročný, a to zejména psychicky. Jsou nervózní a nejisté. První fáze je za nimi, to nejtěžší však teprve začíná, když se nepředstavitelné se stává skutečností.

Rakovina není jen o diagnóze

.„Výsledek biopsie je pozitivní, předáváme vás na onkologické oddělení,“ může si vyslechnout šokovaná pacientka od pracovníků z diagnostiky, kteří s ní byli po celou dobu vyšetření v kontaktu. Specialisté ji případně nabídnou psychologickou podporu odborníka, který s centrem v těchto případech spolupracuje.

Vyvstává otázka „Co mě čeká?“, kterou zodpoví multidisciplinární tým. Skupina zhruba deseti lékařů se bez pacientky schází a prochází výsledky histologie, dokumentaci i nález a určuje nejvhodnější postup léčby. „Rakovina není jen o diagnóze, záleží na spoustě faktorů. V seriálech slovo rakovina používají jako strašák, řada z nich je však v dnešní době vyléčitelných,“ podotýká přednostka Radioterapeutické a onkologické kliniky FN Královské Vinohrady docentka Renata Soumarová.

Každá pacientka a její diagnóza je jiná, multidisciplinární tým proto vždy připravuje léčbu doslova šitou na míru. „Například rozhodne, že pacientka půjde nejprve na operaci, protože se jedná o malý nádorek a nemá metastáze,“ uvádí jeden z příkladů Soumarová. Žena je pozvaná do onkologické ambulance a seznámena s následnými kroky.

Jakmile lékaři zjistí, zda netrpí nějakým onemocněním, připraví podklady pro operatéra. „Pacientka je poslána na chirurgickou ambulanci, kde jí kolega sdělí, jaký typ zákroku je pro ni nejvhodnější. Spektrum výkonů může být široké,“ doplňuje přednostka onkologické kliniky. K dispozici je i plastický chirurg, se kterým mohou ženy řešit i okamžitou náhradu: například implantáty. Ty však pojišťovna proplácí jen na základě indikace multidisciplinárního týmu.

Léčba může být různorodá

Operace je u konce, náročná léčba však teprve začíná. Na základě výsledků z patologie, kde je zpracován celý vzorek nádoru, se rozhodne o dalším postupu. „Léčba může být skutečně různorodá, ať jde o chemoterapie, biologickou léčbu nebo ozařování,“ uvádí docentka Soumarová. Po celou dobu léčby, a to i v případě znovuobjevení nádorového onemocnění, se ženě věnuje jeden ošetřující lékař.

Ten ji v ambulanci seznámí s tím, co bude následovat. „Pokud je indikována chemoterapie, může se pacientce podávat ve stacionáři,“ říká Soumarová. Nepříjemnou léčbu tak lze ve vinohradské nemocnici podstoupit jen několik kroků od ambulance. Stacionář nabízí celou řadu aplikačních míst, ale člověk již při příchodu tuší, že ho zde nečekají příjemně strávené chvíle.

Ženy v polosedu skrze kapačky přijímají ředěné léky, nikdo nemluví. Každá z nich stráví na lůžku různou dobu. Po objednání na určitý den a hodinu mohou v zařízení pobýt půl, nebo i pět hodin. Do stacionáře se vracejí vždy jednou za tři až čtyři týdny. Čas strávený na kapačkách je rozložen většinou do čtyř až šesti měsíců.

Ani po léčbě se nesmí nic podcenit

U karcinomu prsu mohou pacientky po operaci podstoupit i radioterapii – ozařování, které má zabránit navrácení onemocnění v ňadru. „Žena může nejprve absolvovat chemoterapii a poté radioterapii. Jde o další léčebnou modalitu,“ sděluje docentka Soumarová. Ozařování je však časově náročné: jedná se o denní léčbu, kterou ženy podstupují neustále s výjimkou víkendů a svátků.

V temném prostředí ozařovny celý proces sledují radiologičtí asistenti, kteří kontrolují polohu pacientky i dávku. „Samotný zákrok je poměrně rychlý, trvá zhruba deset až dvacet minut, je však opakovaný,“ doplňuje Soumarová s tím, že ozařování může celkově trvat i měsíc a půl.

Možností léčby je skutečně celá řada a pacientka vše nejčastěji absolvuje během půl roku. Jak však lékaři podotýkají, tento interval se týká zejména časných nádorů, u jiných může léčba trvat i rok. Ani po jejím dokončení by však ženy neměly zapomínat na samovyšetření a kontrolní návštěvy u lékaře. Boj, který sehrály, totiž někdy mívá pokračování: nemoc se zase po nějaké době vrátí.

Tagy: