Fanoušci Barcelony pláčou před stadionem. Messi má dvě varianty, nejspíš vyhraje Anglie

Jako rána z čistého nebe přišla ve čtvrtek večer zpráva z Katalánska o tom, že nejlepší hráč, který kdy hrál za Barcelonu, v klubu končí. Na tribuně stadionu Camp Nou je nápis Més que un club, v překladu „více než klub“. A to dokládají záběry na plačící fanoušky, které se objevily už v noci. Nikdo neumřel, jen Lionel Messi musí kvůli finančním pravidlům španělské ligy opustit místo, na kterém strávil více než 20 let.

Messi přišel do věhlasné barcelonské akademie La Masia jako 13letý kluk. O čtyři roky později se přesunul do A-týmu, kde začal udivovat. Zanedlouho byl bohem, později hrající legendou. V dresu Katalánců si zapsal 778 zápasů a vstřelil 672 branek.

Suverénně bere titul nejlepšího střelce v klubové historii. S Barcelonou mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu, celkem s klubem získal 35 trofejí.

A teď to vypadá, že už nic nezabrání tomu, aby jedna velká éra skončila. Fanoušci „Blaugranas“ zprávu o tom, že se 34letý Messi sice dohodl s vedením na nové smlouvě, ale kvůli strukturálním překážkám a finanční situaci klubu v nevídané loajálnosti pokračovat nemůže, vstřebávají těžce.

Někteří se dokonce ihned po šokující novince vydali ke stadionu a nad odchodem „malého velkého“ muže plakali. Jiní jen vypouštěli slzy v internetovém prostoru prostřednictvím emotikonů.

Lionel Messi si v Barceloně v minulé sezoně vydělal zhruba 168 milionů dolarů (3,6 miliardy korun), před podpisem nové smlouvy byl ochotný slevit na 85 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Ani tak kontrakt neprošel podmínkami vedení španělské soutěže.

Messi chtěl odejít už před rokem

Zanedlouho to bude rok, co to vypadalo, že Argentinec Barcelonu opustí. Na konci loňského srpna poslal vedení fax, ve kterém vzkázal, že chce s okamžitou platností opustit klub. Začaly vycházet zprávy o tom, kam by mohl zamířit. Nejčastěji skloňovanými kluby byly Manchester City a Paris Saint-Germain.

Hvězda nakonec zůstala na známé adrese, protože podle ní bylo nemožné, aby některý z celků zaplatil výstupní klauzuli ve výši 700 milionů eur, na které Barcelona trvala. Když v říjnu rezignoval prezident klubu Josep Maria Bartomeu, se kterým měl Messi neshody, vypadalo to, že by mohl přidat další roky ve slavné organizaci.

O necelých 12 měsíců později je ale opět na stole, že se Messi vydá buďto do Anglie za starým známým koučem Pepem Guardiolou (Manchester City), nebo za krajanem Mauriciem Pochettinem, který trénuje v Paříži. První varianta se zdá být reálnější.

Nejspíš do Anglie

Podle italského novináře Gianluigiho Longariho byl už ve čtvrtek večer Messi v kontaktu s PSG. Tuto informaci potvrdil i renomovaný web The Athletic. „Lionel Messi navázal přímý kontakt s trenérem Mauriciem Pochettinem, aby inicioval přesun do PSG. Francouzský klub zahajuje interní diskusi o tom, jak celou věc uskutečnit,“ napsal na Twitteru britský novinář z uvedeného serveru Adam Crafton.

Pokud by se vše „upeklo“, shledal by se Messi s brazilským kamarádem, se kterým několik let trápil soupeře v La Lize i Lize mistrů, Brazilcem Neymarem. Zároveň by také v týmu narazil na stopera Sergia Ramose, jenž do PSG přestoupil letos v létě. Jde o bývalou oporu Realu Madrid, se kterou Messi svedl mnoho a mnoho nelítostných bojů v rámci takzvaného El Clásica.

Pařížané jsou ale v obří ztrátě 200 milionů eur. A kdyby přišel Messi, jen on by je vyšel na 70 milionů eur.

Přesun do Manchesteru City sice komplikuje fakt, že chvíli předtím, než obletěla svět zpráva o Messiho konci v Barceloně, dotáhl anglický gigant transfer anglického reprezentanta Jacka Grealishe. Podle britských médií Citizens za 25letého záložníka zaplatili 100 milionů liber, tedy téměř tři miliardy korun. Tím z něj učinili historicky nejdražšího hráče anglické ligy.

Nicméně znovu se spojit s Guardiolou je pro Messiho lákavá představa. A na Etihad Stadium by i přes obří investici do Grealishe měli na šestinásobného vítěze Zlatého míče najít finance.

Tagy: