Babiš chce být tváří opozice. Jednání protahuje, aby získal rekord, míní komentátoři

Andrej Babiš

Komentátoři hodnotí jednání Sněmovny

Prodlužující se jednání v Poslanecké sněmovně si expremiér Andrej Babiš (ANO) užívá. Hlasování o důvěře novému kabinetu Petra Fialy (ODS) protahuje ve snaze urvat pro sebe další rekord a pochválit se za své předchozí vládní období, zhodnotili komentátoři úterní dění v dolní komoře Parlamentu. Zároveň chce Babiš ukázat, že bude tváří opozice, v tom se ale přetahuje s hnutím SPD.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk za táhlou sněmovní debatou vidí především snahu bývalého premiéra o překonání rekordu. „On to Babiš má rád, vždycky říká, že jsou nejlepší v tomhle, postavili támhleto. Teď má rekord. Nejdelší jednání o důvěře vládě bylo tuším v roce 1996, když se hlasovalo o důvěře druhé vládě Václava Klause, tehdy to trvalo 16 hodin. Teď máme 22 hodin a ještě není konec,“ řekl Honzejk ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stejně tak někdejšímu předsedovi vlády jde také o to ukázat nastupující vládu pětikoalice v tom nejhorším světle ještě před tím, než vůbec dostane důvěru. „A co dělá? Nařídil všem svým poslancům, kteří si umí projev napsat – nebo ho alespoň přečíst, nevím – aby natahovali divadlo co nejdéle. Jiný význam to nemá,“ pokračoval komentátor.

Podobný názor má i politolog Jan Kubáček. Podle něj Babiš potřebuje ukázat, že bude hlavní opoziční tváří v Poslanecké sněmovně, a předat tuhle zprávu všem občanům. V tomto ohledu se bude přetahovat s Tomiem Okamurou z hnutí SPD o to, kdo bude viditelnou a nepříjemnou opozicí vůči vládní pětikoalici.

„Je to také šance zabilancovat nad předchozím vládním obdobím. Pro Babiše je to z mnoha strategických důvodů nesmírně důležité. Nikdy se nikdo nepochválí tak dobře jako autor sám – musí si to sám zarámovat, pojmenovat a pověsit,“ podotkl Kubáček na CNN Prima NEWS.

Honzejk se rovněž pozastavil nad Babišovým úterním projevem v dolní komoře. „Vládě například vyčítá, že mate občany, protože to, co slibuje, nemůže nikdy splnit. On ještě 5. října říkal, že než aby šel do opozice, radši odejde z politiky. A co teď vidíme – Babiše u řečnického pultíku,“ zdůraznil komentátor. Bývalý premiér se podle něj dopustil ve své rozpravě několika nepravd, třeba o největším počtu ministrů v historii ČR.

Tagy:
rekord Andrej Babiš jednání ODS poslanci Poslanecká sněmovna hlasování komentátor politolog ANO 2011 Jan Kubáček důvěra Petr Honzejk Svoboda a přímá demokracie obstrukce vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky