Babiš: Fialova vláda? Nejhorší v dějinách. Na rozdíl od tebe není zločinná, vmetl mu Kalousek

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš

360° 1.8.2023

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) je jednoznačně nejhorší vládou v dějinách České republiky. Na sociálních sítích to uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Na tento výrok ostře zareagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vláda chybuje, ale na rozdíl od tebe to nejsou zločinci,“ vyčetl opozičnímu politikovi.

„Toto je jednoznačně nejhorší vláda v dějinách Česka. Pro její nabubřelost, asociálnost a diletantství není omluva. Jenže kvůli 108 hlasům ve Sněmovně si pětikoalice myslí, že se k Česku může chovat jako k dobytému území ve stylu ‚po nás potopa‘,“ uvedl Babiš ve svém komentáři, který zveřejnil na Twitteru.

Průběžné výsledky vládnutí kabinetu Petra Fialy označil Babiš za tristní. „Dám ruku do ohně, že kdyby bylo hnutí ANO ve vládě, určitě by se Česku a našim občanům dařilo lépe,“ dodal expremiér. Jeho komentář vyvolal lavinu reakcí. Zřejmě nejostřeji se vyjádřil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebuďte k*kot, zareagoval Bartoš na Kalouska. Připomněl tím legendární pirátské video

„Nejhorší vláda v dějinách Česka, Andreji? To tvoje nabubřelost a diletantství nás stálo nejen rozvrácený rozpočet, ale i zbytečně zmařené lidské životy. ‚Sociálno‘ není rozdávání peněz na dluh. Ano, tahle vláda chybuje. Ale na rozdíl od tebe to nejsou zločinci,“ vyčetl Babišovi.

Kalousek k příspěvku přidal fotografii, která byla pořízena v březnu roku 2021. Tehdy se na dlažbě pražského Staroměstského náměstí jako připomínka bezmála pětadvaceti tisíc úmrtí v souvislosti s covidem objevil stejný počet bílých křížů. Někteří kritici Babišovi vyčítají, jakým způsobem se jako premiér s koronavirovou pandemií vypořádával.

Servítky si nebrala ani  europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Vy a socialisti jste zemi plundrovali osm let stylem, že jste rozdávali populistické dárky vašim voličům a ohýbali důchodový systém. Také jste škrtili investice i výdaje na armádu a naši bezpečnost. Covid jste absolutně nezvládli a použili ho jen jako záminku, jak rozdat ještě víc peněz a zadlužit nás. Jakékoliv vaše komentáře k současné vládě jsou tak od vás naprosto vyložené chucpe,“ řekla.

Své vyjádření k tweetu Babiše poskytla také TOP 09: „Pane poslanče, lžete hned dopoledne. Samozřejmě, že jste nic nepsal. Stejně tak jste nic nečetl.“ K tomu strana přidala screen titulku novinového článku z roku 2017 ve znění „Andrej Babiš neumí psát na počítači, přiznala mluvčí ANO“.

Tagy: