Pětadvacet tisíc křížů na dlažbě za oběti koronaviru. V poledne se rozezněly zvony

Po celém Česku se v pondělí 22. března rozezní kostelní zvony a lidé si v pravé poledne připomenou oběti pandemie koronaviru.

K uctění památky všech obětí pandemie se rozezněly zvony (zdroj: CNN Prima NEWS)

Po celém Česku se v pondělí 22. března rozezněly kostelní zvony a lidé si v pravé poledne připomněli oběti pandemie koronaviru. V pondělí uplynul přesně rok ode dne, kdy u nás zemřel první člověk s nemocí COVID-19. Na dlažbě pražského Staroměstského náměstí se jako připomínka bezmála pětadvaceti tisíc mrtvých objevil stejný počet křížů.

V Česku zemřelo s koronavirem více než 24 tisíc lidí. K uctění jejich památky vznikla občanská iniciativa Minuta ticha za oběti pandemie. „Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká,“ napsali organizátoři výzvy na Facebooku.

Podle nich čeká lidi po skončení pandemie mnoho nových výzev. „Avšak památka obětí by vyhasnout neměla,“ uvedli.

Připojit se k inciativě lze různými způsoby, například Praha v pondělí na památku obětí koronaviru nechá zhasnutou Petřínskou rozhlednu. „Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ napsali dále a zdůraznili, že tato iniciativa nemá sloužit k hledání viníků či zdůrazňování jakýchkoliv dílčích zájmů.

„Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív,“ uvádí se v prohlášení. K iniciativě se připojila také Česká biskupská konference, která poprosila všechny duchovní správce, aby zajistili zvonění kostelních zvonů.

Úřady i policie o akci předem věděly, nejedná se podle nich o protiprávní jednání. „Vše mají nahlášené. Policie byla u toho, když se kříže tvořily. V pondělí odpoledne dojde ke smytí,“ uvedl na Twitteru pražský magistrát. Policie informovala, že kříže jsou namalovány křídovým sprejem a organizátor akce je odpoledne odstraní. Později však lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský na Facebooku informoval, že je na náměstí ponechají do té doby, než je smyje déšť.

Domluvili jsme se v pražské koalici, že je vhodné kříže na náměstí ponechat do doby, než je smyje déšť.

Posted by Jan Čižinský on Monday, March 22, 2021

První případy nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdily loni 1. března. Tři týdny poté byl ohlášen první mrtvý, u kterého testy potvrdily přítomnost koronaviru. Šlo o pětadevadesátiletého muže, který trpěl řadou zdravotních problémů. Právě pro starší je přitom nákaza a nemoc COVID-19 nejnebezpečnější, lidé ve věku nad 75 let podle statistik tvoří dvě třetiny všech zemřelých.

Počet mrtvých s covidem začal výrazně růst zejména od loňského října, minulý týden přesáhl hranici 24 000. V poslední době přibývá tisíc obětí za necelý týden. V přepočtu na obyvatele patří Česko k nejhůře postiženým zemím v rámci Evropské unie i světa.

Tagy: