Babiš: Hlavou hydry je Rakušan. Fiala schvaluje loupežnické praktiky STAN

Andrej Babiš

Partie PLUS (24)

Šéf hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš označil rezignaci Petra Gazdíka (STAN) na post ministra školství za nevyhnutelnou. Uvedl to na svém Twitteru. Šéfa hnutí STAN Víta Rakušana pak ve svém příspěvku označil za „skutečnou hlavu hydry“. „Pan Fiala tím, že Rakušana nechává ve vládě, schvaluje mafiánské a loupežnické praktiky STAN,“ pustil se do vládních politiků. Jak reagovali další?

„Je evidentní, že pan Gazdík má tunu másla na hlavě. Po všech jeho lžích byla jeho rezignace nevyhnutelná,“ napsal na svém twitterovém účtu Babiš. „Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra. Pan Fiala tím, ze Rakušana nechává ve vládě, schvaluje mafiánské a loupežnické praktiky STAN,“ uvedl bývalý premiér a šéf opozičního hnutí ANO.

Fialu kritizuje také šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Premiér nese plnou odpovědnost za vládu a strká hlavu do písku, uvedl. „Neumí se k situaci postavit čelem a chování představitelů STAN po celou dobu toleruje,“ uvedl Okamura. Starosty označil Okamura za „politicko-kšeftařský projekt“. „Jeho vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii. Nikdy neměli být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,“ uvedl.

Kauzy? Nemám žádné kauzy, brání se Babiš

Fiala v nedělní Partii Terezie Tománkové kritizoval opozici, že by si měla zamést před vlastním prahem. Narážel tím na četné skandály předchozí vlády, jako byla kauza Stoka, Čapí hnízdo, střet zájmů a další. Babiš ale na CNN Prima NEWS odmítl, že by se dopustil jakéhokoliv prohřešku, třebaže je sám trestně stíhaný.

„Jsem překvapen, jak pan Fiala, který byl před volbami takový konsenzuální a mírný, je agresivní a vždy útočí na hnutí ANO. Prosím vás, Čapí hnízdo je věc stará 15 let na objednávku polistopadového kartelu a nemá s politikou nic společného,“ řekl naštvaně obžalovaný expremiér v Partii Plus.

Podotkl, že Rakušan o celé „kauze Hlubuček“ musel vědět. Ze svého postu podle něj mohl ovlivnit vyšetřování. „Čapí hnízdo nebyla žádná korupce. Nárok na dotaci byl, vrátilo se to, slouží to veřejnosti. Žádné kauzy Babiš nikdy neměl od momentu, co se stal politikem. Střet zájmů je vymyšlená věc. Kauza Stoka je, že k nám vlezli různí korupčníci, pán z ODS. Byla chyba, že jsme ho přijali. Když jsem to zjistil, zrušil jsem celou organizaci,“ pokračoval opoziční politik, který bude zřejmě muset v září poprvé k soudu.

„Pan Rakušan chtěl post ministra proto, aby řekl (bývalému policejnímu prezidentovi Janu) Švejdarovi, že skončí. Na první schůzce, než byl ministr, se ho ptal, co vlastně policie vyšetřuje,“ zmínil Babiš, aniž by své tvrzení podložil.

Gazdík podá demisi k 30. červnu

Svou rezignaci oznámil Petr Gazdík v neděli na svém Twitteru. „Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ napsal.

Gazdík v případu nefiguruje jako podezřelý, post ministra i místopředsedy STAN ho ale stály kontakty s vazebně stíhaným podnikatelem Michalem Redlem, se kterým komunikoval skrze šifrovaný telefon, a s nímž měl podle úniků z policejního spisu jezdit například na dovolenou. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN.

Exministr Karel Havlíček (ANO) Gazdíkovu rezignaci očekával. K očištění hnutí STAN před voliči to ale podle něj nestačí. „Rezignace Petra Gazdíka mě nepřekvapila. Je to pud sebezáchovy, ať už hnutí STAN, nebo celé vlády,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Ten problém je logicky i pan ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. V tuto chvíli je neudržitelné to, že v čele resortu bude stát člověk, který byl nepřímo do celé činnosti zapleten a minimálně ti, kteří tu činnost páchali, to vnímali jako určité krytí. Jakákoliv aktivita pana Rakušana ztrácí na důvěryhodnosti. Pan ministr vnitra by měl buď rezignovat úplně, nebo přejít na jiný resort. Teď je volné ministerstvo školství,“ poradil hnutí STAN Havlíček.

Fiala ocenil Gazdíkovo rozhodnutí rezignovat

Gazdíkovu rezignaci okomentoval také premiér Petr Fiala. Tento krok považuje za výraz změny politické kultury, kterou chce prosazovat současná vládní koalice. Současně poděkoval Gazdíkovi za vykonanou práci. „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl na Twitteru Fiala.

Ve vysílání CNN Prima NEWS pak uvedl, že nevidí důvod k odvolání Rakušana, po kterém volá opozice. Ministr vnitra podle něj neovlivňuje policii, jeho personální kroky například v policii zachovávají kontinuitu. STAN podle něj bude potřebovat nějaký čas pro nalezení vhodného kandidáta na ministra školství. „Jsem spokojen s tím, jak pracujeme, fungujeme jako tým,“ řekl.

Tagy: