Babiš i Fiala obrátili postoj k Evropské unii, míní komentátoři. Popsali hlavní důvody

Petr Fiala a Andrej Babiš

Jan Bureš, Roman Joch, Thomas Kulidakis, Karolína Stonjeková

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a premiér Petr Fiala (ODS) obrátili svůj postoj k Evropské unii. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři Karolina Stonjeková a Thomas Kulidakis. Podle nich je ale změna postojů normální mimo jiné proto, že se politická situace vyvíjí.

Postoj Andreje Babiše (ANO) k Evropské unii se změnil. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedla komentátorka Karolina Stonjeková. Podle ní k tomu došlo zhruba v době, kdy začal uvažovat o prezidentské kandidatuře. „Tehdy pochopil, že je tady poměrně významná část voličů, kteří jsou, řekněme, konzervativně, vlastenecky a pravicově orientovaní, a že jsou to voliči, o jejichž hlasy tato vláda nestojí. Možná by se dokonce dalo říct, že jejich hlasy tato vláda okázale pohrdá,“ řekla Stonjeková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zklamání a spojení s hnojem Evropy? Turek to od fanoušků schytává za spolupráci s Babišem

Podle ní je problém ale v tom, že tito voliči si ještě pamatují četné Babišovy evropské přešlapy. „Ať už to bylo to, že do politiky přivedl šílenou paní Jourovou či že do ní znovu přivedl Pavla Teličku nebo problémy, které byly v minulém volebním období s Ditou Charanzovou. Andrej Babiš to teď bude muset těmto voličům vysvětlit a přesvědčit je, že to opravdu myslí vážně a že to z jeho strany není jenom nějaká účelová hra,“ sdělila Stonjeková. Dodala, že založení frakce v Evropském parlamentu je k tomu prvním významným krokem.

Zároveň uvedla, že změna postojů je ale celkem normální. „Když bychom se podívali na některé postoje, které třeba ještě nedávno zastával premiér Fiala, tak bychom v tom toho stávajícího premiéra Fialu také příliš nepoznávali,“ podotkla komentátorka.

Podobně to vidí i komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. „Petr Fiala obrátil ve vztahu k Evropské unii, stejně tak obrátil Andrej Babiš a je to celkem logické, protože společnost a politická situace se vyvíjí,“ popsal Kulidakis.

Podle něj Evropská unie v roce 2024 není stejná jako ta v roce 2014. „Evropská unie v roce 2024 je více centralistická, více se rozhoduje přímo v Bruselu, je samozřejmě více zelená. Napříč Evropou je tu krize bydlení, nedostatečný hospodářský růst, inflace – to všechno je problém,“ uvedl Kulidakis.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mocenský vliv v Evropském parlamentu má Vondra, míní Kubáček. Babiš je jen v herecké roli

Tagy: