Zklamání a spojení s hnojem Evropy? Turek to od fanoušků schytává za spolupráci s Babišem

Filip Turek (vlevo) se v Evropském parlamentu připojil do nové frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzakládal šéf hnutí ANO Andrej Babiš (vpravo).

Nová frakce Patrioti pro Evropu

Čerstvě zvolený europoslanec a lídr uskupení Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek se zabydluje v Evropském parlamentu, do toho však schytává kritiku od vlastních fanoušků. Influencer a podnikatel, který se vydal na politickou dráhu, je pod sprškou nevole některých příznivců kvůli připojení se k frakci Patrioti pro Evropu založenou mimo jiné expremiérem Andrejem Babišem (ANO). Sám Turek se mezi tím ohradil proti „očerňující kampani zelených a progresivistických aktivistů“ .

Když v pondělí oficiálně vznikla nová evropská frakce Patrioti pro Evropu, Turek oznámil, že se on i jeho kolegyně z uskupení Přísahy a Motoristů sobě Nikola Bartůšek připojí. „Jsem hrdým členem od založení této jediné opozice progresivisticky liberální podoby dnešní Leyenovské EU,“ komentoval svůj vstup do nové frakce čerstvě zvolený europoslanec.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Za co stojí Babišovo přátelství? Kamarádům v čele s Macronem ukázal záda

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS si Turek novou frakci, kterou spoluzakládal český expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, velmi pochvaloval. „Je to ohromně silný start, frakce je plná silných osobností a často představitelů nejpodporovanějších subjektů v členských zemích,“ sdělil redakci Turek.

Od některých svých fanoušků to však na sociálních sítích schytává. Spojení s Babišem a dalšími tvářemi evropské krajní pravice řadě lidí vadí. „Tak tohle mě hodně zklamalo, spolupráce s ANO a dalšími chcimíry,“ napsal jeden z uživatelů na Instagramu. Další pak uskupení s Babišem či Orbánem označil za „hnůj Evropy“, jiný pak za „proruskou frakci“.

„Smutné, paktovat se s Babišem, FPÖ a Orbánem. Od roku 2019 vás aktivně sleduji a tohle je velkým zklamáním,“ komentoval další z Turkových příznivců na Instagramu. Jiní lidé psali, že svého hlasu pro Turka a uskupení Přísahy s Motoristy litují.

Chválu si naopak Turek vyslechl od svého podporovatele – podnikatele Richarda Chlada. Ten je zároveň viceprezidentem Jaguar Clubu, kterému Turek šéfuje. „Neskutečná paráda. Moc jsem se nespletl,“ napsal Chlad na Instagramu k Turkovi příspěvku, kde oznamoval vstup do frakce Patrioti pro Evropu.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Turka o komentář k výtkám příznivců.

Frakce nové krajní pravice?

Turek před volbami čelil kritice, že má blízko k nacismu. To už tehdy a také dnes odmítá. „Kategoricky odmítám diskreditační a pomlouvačnou kampaň, kterou se proti mně v posledních dnech a týdnech snaží vyvolat zástupci zelených a progresivistických aktivistů. Nikdy jsem neinklinoval k neonacismu – ani teď, ani v minulosti,“ uvedl Turek na sociální síti X.

Mimo Babišova ANO jsou v nové frakci také zakládající členové v podobě maďarského Fideszu tamního premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska. Následně se přidaly ikony evropské krajní pravice.

Připojili se Marine Le Penová a její francouzská partaj Národní sdružení (dříve Národní fronta), nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse či italská Liga tamního vicepremiéra Mattea Salviniho. Všechno někdejší tváře ostrakizované frakce Identita a demokracie (ID), kde strany byly společně s SPD Tomia Okamury.

K frakci se připojily ještě další strany označované za krajně pravicové, například španelský Vox, portugalské Chega!, Vlámský zájem nebo Dánská lidová strana.

Tagy:
Evropa politika Andrej Babiš Viktor Orbán Evropská unie volby Evropský parlament ANO 2011 Přísaha krajní pravice Evropské volby 2024 Filip Turek Motoristé sobě PŘÍSAHA a MOTORISTÉ Patrioti pro Evropu frakce Evropského parlamentu