Kubáček: Mocenský vliv v Evropském parlamentu má Vondra. Babiš je jen v herecké roli

Politolog Jan Kubáček

K VĚCI, Jan Kubáček - 11.7. v 12:30

Co se týče mocenského vlivu, vyhrál volby do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Andrej Babiš (ANO) podle něj může slavit na domácí politické scéně, ale v Evropském parlamentu má jen hereckou roli pro využití do kampaně.

Formování frakcí v Evropském parlamentu se chýlí ke konci a vítězem při šikování politických sil jsou podle politologa Jana Kubáčka občanští demokraté. „Co se týče reálného vlivu a propojení na funkce a na tep ‚rozhodování‘ v institucích Evropské unie, tak jednoznačně ODS. Říkám záměrně ODS, protože koalice Spolu se stejně rozdělí do frakcí, respektive ta hlasování budou často rozpolcená. Nejvíce tam získává skupina okolo Saši Vondry,“ uvedl Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko pro tebe všecko platí, píše Vrecionová. Na Babišovu frakci létají ze Spolu ostrá slova

V domácím prostředí ale podle něj může slavit Andrej Babiš. „Poprvé se stane to, že evropské volby se budou hodně promítat do české předkampaně. Andrej Babiš pojede vzdorovat a bude na tom odehrávat nespokojenost s domácími poměry a eurounijními poměry,“ popsal Kubáček. Dodal, že asistovat mu u toho budou například bývalý italský vicepremiér Matteo Salvini, nizozemský politik Geert Wilders a zanedlouho i SMER Roberta Fica. „Po herecké symbolické roli a využití do kampaně (vyhrál) Andrej Babiš, po té vlivové, reálně mocenské, Alexandr Vondra,“ sdělil Kubáček.

Ve frakci Patrioti pro Evropu, ve které figuruje i Babiš, zasedne sedm europoslanců hnutí ANO a dva za Motoristy sobě. ODS má ale jen tři mandáty. Síla vlivu však podle Kubáčka spočívá v něčem jiném. „Bere se to podle toho, jaké klíče od jakých dveří máte a jestli máte možnost ty klíče využít. A to získal Alexandr Vondra tím, že vlivově patří ke skupině, která bude mít svou předsedkyni Evropské komise. Už teď je jisté, že to bude Ursula von der Leyenová,“ popsal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V europarlamentu budou řvát, ale nikdo si jich nevšimne, řekl Vondra o „Babišově“ frakci

Tagy: